Az zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen tüntető gazdák csütörtökön tojással dobálták meg az Európai Bizottság irodáját, majd a vajdasági hivatal székházát is a nyugat-lengyelországi Wroclawban – közölte a Polsat News.

Polish farmers block Wroclaw as protests continue lengyel
A lengyel gazdák március 10-ig tüntetnek az ukrán gabonaimport és az EU jogszabályai ellen.
Fotó: AFP

A wroclawi főpolgármesteri hivatal szerint a délelőtt kezdődött tüntetésen mintegy kétezren vettek részt, a tiltakozók a belvárosi utcákat több száz traktorral torlaszolták el.

Az Európai Bizottság képviselete előtt a tüntetők felolvasták követeléseiket – eközben a tömegben petárdák durrantak, az épületet pedig tojással dobálták meg.

A szervezők az incidens miatt rövid idő elteltével hivatalosan feloszlatták a gyűlést, de a gazdák spontán módon tovább folytatták akciójukat. A belvároson át a vajdasági hivatal elé vonultak, ahol több órán át tüntettek. A hivatal bejáratánál a lengyel mezőgazdaságot jelképező koporsót helyezték el. Az épületet szintén megdobálták tojással, gumiabroncsokat, szalmabálákat égettek és fehér festékkel öntötték le a „Szolidárisak vagyunk Ukrajnával” feliratú óriásplakátot.

A wroclawi tüntetéssel párhuzamosan Varsóban Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter a lengyel agrárszervezetek képviselőivel tárgyalt. A Polsat News hírtelevízió által is közvetített egyeztetésen a tárcavezető azzal érvelt, hogy a zöldmegállapodás témájában a kormány bizonyos engedményeket ért el ez Európai Bizottságnál, a gazdák minden követelményének teljesítése azonban – mint hangsúlyozta – kívül esik a lengyel agrárminisztérium hatáskörén.

Varsó a lengyel piac stabilizálását célzó kétoldalú megállapodásról tárgyal Ukrajnával. A dokumentumot feltehetőleg március végéig véglegesítik

– mondta el Siekierski. A lengyel gazdák a múlt pénteken indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az összes ukrán határátkelőt, és egyes lengyelországi közutakon lassítják a forgalmat.

Jövő hét keddre új, több lengyel várost és forgalmi csomópontot érintő akciót jelentettek be.

Nem tetszik Ukrajnának a tüntető lengyel gazdák viselkedése

A lengyel gazdák már tavaly óta tiltakoznak az ukrán gabona behozatala ellen, pénteken pedig blokád alá is vontak több határátkelőt. Az ukrán gazdasági miniszterhelyettes az erőszak újabb eszkalációjának nevezte azt, ami a határon történik.