BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Polish farmers block Wroclaw as protests continue lengyel

Tojással dobálták meg az Európai Bizottság irodáját a lengyel gazdák

Futótűzként terjednek az agrártüntetések Európában. A lengyel gazdák egy hónapig tartó tiltakozást jelentettek be.

Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen tüntető gazdák csütörtökön tojással dobálták meg az Európai Bizottság irodáját, majd a vajdasági hivatal székházát is a nyugat-lengyelországi Wroclawban – közölte a Polsat News.

Polish farmers block Wroclaw as protests continue lengyel
A lengyel gazdák március 10-ig tüntetnek az ukrán gabonaimport és az EU jogszabályai ellen.
Fotó: AFP

A wroclawi főpolgármesteri hivatal szerint a délelőtt kezdődött tüntetésen mintegy kétezren vettek részt, a tiltakozók a belvárosi utcákat több száz traktorral torlaszolták el.

Az Európai Bizottság képviselete előtt a tüntetők felolvasták követeléseiket – eközben a tömegben petárdák durrantak, az épületet pedig tojással dobálták meg.

A szervezők az incidens miatt rövid idő elteltével hivatalosan feloszlatták a gyűlést, de a gazdák spontán módon tovább folytatták akciójukat. A belvároson át a vajdasági hivatal elé vonultak, ahol több órán át tüntettek. A hivatal bejáratánál a lengyel mezőgazdaságot jelképező koporsót helyezték el. Az épületet szintén megdobálták tojással, gumiabroncsokat, szalmabálákat égettek és fehér festékkel öntötték le a „Szolidárisak vagyunk Ukrajnával” feliratú óriásplakátot.

A wroclawi tüntetéssel párhuzamosan Varsóban Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter a lengyel agrárszervezetek képviselőivel tárgyalt. A Polsat News hírtelevízió által is közvetített egyeztetésen a tárcavezető azzal érvelt, hogy a zöldmegállapodás témájában a kormány bizonyos engedményeket ért el ez Európai Bizottságnál, a gazdák minden követelményének teljesítése azonban – mint hangsúlyozta – kívül esik a lengyel agrárminisztérium hatáskörén.

Varsó a lengyel piac stabilizálását célzó kétoldalú megállapodásról tárgyal Ukrajnával. A dokumentumot feltehetőleg március végéig véglegesítik

– mondta el Siekierski. A lengyel gazdák a múlt pénteken indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az összes ukrán határátkelőt, és egyes lengyelországi közutakon lassítják a forgalmat.

Jövő hét keddre új, több lengyel várost és forgalmi csomópontot érintő akciót jelentettek be.

Nem tetszik Ukrajnának a tüntető lengyel gazdák viselkedése

A lengyel gazdák már tavaly óta tiltakoznak az ukrán gabona behozatala ellen, pénteken pedig blokád alá is vontak több határátkelőt. Az ukrán gazdasági miniszterhelyettes az erőszak újabb eszkalációjának nevezte azt, ami a határon történik.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.