Nem sokkal Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a mezőgazdasági vásárnak otthont párizsi kiállítási központot. A központot kénytelenek voltak lezárni a látogatók előtt, majd Emanuel Macron is menekülni kényszerült – legalábbis a közösségi oldalakra kikerült felvételek tanulsága szerint.

Rendőröket is levideóztak, amint a mezőgazdasági bemutatón faházakba csalogatják a farmereket, miután azok megpróbálták elkapni Macront. A farmerek végül estére teljesen körülvették Párizst, elzárva a Franciaország fővárosába vezető autópályákat.

A balhé nem ért véget a legnagyobb európai mezőgazdasági vásáron történtekkel, mivel az Oise régió gazdái elzárták a Párizstól északra fekvő megye útjait, miután a mezőgazdasági kiállításon a rendőrség letartóztatta az FDSEA60 elnökét. Azonnali szabadon bocsátását követelik.

A gazdák az év eleje óta tüntetnek az szinte minden nagyobb fővárosában, főként az Európai Bizottság politikája miatt, amely ellen kormányaik nem cselekedtek. A dühös francia gazdák legutóbb pénteken hajtottak be traktorjaikkal Párizsba, ezzel is igyekezve rávenni kormányukat, hogy tartsa be az ígéreteit. Több kormányzati támogatást és egyszerűbb szabályozást követeltek a francia fővárosban rendezett nagy mezőgazdasági vásár előestéjén.

Emmanuel Macron Inaugurates The International Agriculture Fair
Fotó: NurPhoto via AFP

Ezután már szinte garantálható volt, hogy a vásár megnyitója sem lesz eseménytelen, főleg úgy, hogy Emanuel Macron előre bejelentette, hogy majd ott igyekszik lenyugtatni a gazdákat. Nos, a videók alapján ez nemigen sikerült. Ráadásul Macron később elítélte a helyi gazdálkodók „kontraproduktív” fellépését, és felszólította őket, hogy ne avatkozzanak bele a mezőgazdasági kiállításba. Mint mondta, minden embernek „joga van dühösnek lenni”, de ennek a kiállításnak a francia mezőgazdaság kirakatának kell lennie, ezért nyugodt légkörben kell megrendezni.

A francia gazdálkodók akciói részét képezik egy szélesebb európai tiltakozó mozgalomnak, amely az EU mezőgazdasági politikája, a bürokrácia és az általános üzleti feltételek ellen irányul.

A gazdálkodók kifogásolják, hogy a 27 tagú blokk környezetvédelmi politikája, mint például a vegyi anyagok felhasználásának és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását előíró Green Deal, korlátozza üzleti tevékenységüket, és termékeiket drágábbá teszi az EU-n kívülről importáltnál.

A magyar agrárkamara is aláírta az Európai Bizottságnak szóló nyílt levelet

A Copa-Cogeca mai elnökségi ülésén Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felszólalt a laboratóriumban előállított hús ellen, támogatva a hazai állattenyésztés érdekeit. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Copa tagjaként – aláíróként csatlakozott a Von der Leyen bizottsági elnöknek írt nyílt levélhez.