Az északi ország gazdasága zsinórban már a második negyedévben bővült tavaly év végén, ami azt mutatja, hogy a skandináv ország továbbra is valamivel jobban ellenáll a magas áraknak és a hitelköltségeknek, mint azt a központi bank várta.

OSLO, NORWAY - DECEMBER 8: Cars drive on the street in Oslo, Norway, on December 8, 2023. Sergei Gapon / Anadolu (Photo by SERGEI GAPON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Serei Gapon / Anadolu / AFP

A Norvég Statisztikai Hivatal közleménye szerint a bruttó hazai termék – amely nem tartalmazza a hajózás hatásait – 0,2 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest.

 A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,1 százalékos növekedést vártak.

A norvég GDP alakulása
 

Hála a gáznak

Az ukrajnai háború miatti embargónak köszönhetően fókuszba került a norvég gáz- és olajtermelés. Ez a szektor számain is meglátszik, a nyersanyagexport nagyban hozzájárult a gazdaság teljesítményének megőrzéséhez, még abban az időben is, amikor a fogyasztói kiadások meredeken csökkentek. 

A korona leértékelődése más exportcikkeknek, például a tengerigyümölcs-értékesítésnek is kedvezett.

Minden kedvező exportteljesítmény ellenére a gazdaságot továbbra is visszahúzza a gyenge belső kereslet és az (január, éves 4,7 százalék).

Az építőipar lanyha teljesítménye a lakások iránti kereslet megtorpanásának köszönhető

– mondta Pal Sletten, a Norvég Statisztikai Hivatal egyik vezetője. Az ingatlanok iránti érdeklődést csökkenthette, hogy a Norges Bank 4,5 százalékra emelte az irányadó rátát, hogy megfékezze az inflációt, ugyanis az árnövekedési ütem az egyik leggyorsabb volt a nyugat-európai országok között. Most azt valószínűsítik, hogy a norvég jegybank csak ősszel kezdi majd el csökkenteni a kamatait.

A jegybank pesszimista – összességében 0,3 százalékos zsugorodást vár a gazdaságban az első negyedévre, ugyanakkor az egész évre nem számolnak recesszióval.

Hideg zuhany: nagyobb lett a tavaly, mint amekkorára bárki számított

Egyáltalán nem sikerült túl jól az év vége a magyar gazdaságban: nagyon úgy tűnik, hogy elakadt a tavalyi negyedik negyedévben a növekedés helyreállása. 2023-ban 0,9 százalékkal csökkent a ezzel 2020 után ismét recesszióba került a magyar gazdaság.