Szlovákiában 2023 harmadik negyedévében lépte át az országos nominális átlagbér az 1400 eurós határt, és egyes elemzők már arról beszélnek, hogy idén az országos átlag már az 1600 eurót is meghaladhatja. 2023 harmadik negyedében a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) szerint az átlagbér elérte az 1403 eurót, ami 107 euróval volt magasabb az előző év hasonló időszakában mért összegnél.

-
Készülnek a Peugeot-k a trnavai gyárban - az idén is emelkedik a szlovák átlagbér
Fotó: AFP

A fontos ágazatok közül az ipari átlagbér 1471 eurót, a kiskereskedelem idevágó mutatója pedig 1356 eurót tett ki. A teljes képet árnyalja, hogy az 1400 eurós szintet Szlovákia nyolc megyéje közül egyedül Pozsony megye haladja meg, viszont a főváros és vonzáskörzete jócskán: a harmadik negyedévben 1695 euró volt az átlag, a második legjobb mutatóval bíró Nagyszombat (Trnava) megye idevágó adata 1331 euró, miközben a legszegényebbnek számító kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) megye átlaga csupán 1093 euró volt.

Szlovákia gazdasága tavaly nem csúszott recesszióba, a mérsékeltnek mondható 1,1 százalékos növekedés után idén 2 százalék körüli növekményt várnak. 

A munkanélküliségi mutató alacsony, a 40 éves munkaviszony utáni visszavonulást választók száma megnőtt, vagyis a munkaerőpiaci helyzet feszült

– nyilatkozta Marián Kocis, az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár elemzője. 

A szlovák GDP alakulása 2021-től
 

Stanislav Pánis, a J&T Banka elemzője egyenesen úgy vélekedett, hogy a gazdasági növekedés és a szlovák mércével mérve nagyon alacsony, alig 5 százalékos miatt idén az országos átlagbér elérheti az 1600 eurót. 

Csúcson a külföldi munkaerő

Januárban az országos munkanélküliségi ráta csupán 5,20 százalék volt, ami pontosan megegyezik a 2020 februári, azaz közvetlenül a világjárvány kirobbanása előtti mutatóval. Ezen belül a fejlettebb nyugati országrészben az állástalanok aránya csupán 3,7 százalék, tény, hogy a fejletlenebb keleti régióban viszont még mindig 8,4 százalék körüli. Országszerte mintegy 80 ezer betöltetlen állást tartanak nyilván, miközben szlovák mércével példátlan szintre, 100 ezer fölöttire kúszott a külföldi munkaerő létszáma.