Ladislav Kamenicky szlovák pénzügyminiszter új, 1,5 milliárd euró megtakarítást eredményező konszolidációs csomagot készít, mivel az Európai Bizottság arra figyelmeztette Pozsonyt, hogy idén az legnagyobb államháztartási deficitje (6,5 százalék) fenyegeti az országot, ha változatlan marad a költségvetés. 

Graph,Falling,Down,In,Front,Of,Slovakia,Flag.,Crisis,Concept
Fotó: Natanael Ginting

A Bloombergnek nyilatkozó miniszter szerint a másfél milliárdos konszolidáció a bruttó hazai össztermék (GDP) 1 százalékának felel meg, miközben korábban erre az évre félszázalékos megtakarítást ütemeztek be. Kamenicky nem közölt részleteket, csupán azt mondta, hogy hatékonyabbá akarják tenni az egészségügy finanszírozását, illetve kivezetnék az áram, a gáz és a hőszolgáltatás a lakosság teljes körére kiterjedő ártámogatását, ami idén 1,25 milliárd eurót emészthet fel.

 

A takarékossági csomagot néhány hónapon belül ismertetik, várhatóan az áprilisban záruló kétfordulós államfőválasztás után. A pénzügyminiszter szerint 2025-ben már eleve nem is lesz szükség az energia ártámogatására. Napjainkban Szlovákia államadóssága már 70 milliárd euró környékén mozog, ami a 58 százaléka, 

az 2027 környékén 61-62 százalékon tetőzhet, 

majd fokozatosan csökkenhet, főleg annak köszönhetően, hogy 2025-ben a GDP-hez viszonyított 5 százalékos, 2026-ban 4 százalékos, 2027-ben pedig 3 százalékos államháztartási hiánnyal számol a Fico-kormány. 

Már ha ezt sikerül tartani, hiszen 2024-re azt ígérték, hogy a tavalyi 6,5 százalékos deficitet 6 százalékra mérséklik, azonban Brüsszel szerint ezt csak trükkel érték el, mégpedig úgy, hogy 

az uniós energiatámogatásokat a tavalyi évre számolták el az idei helyett. 

Erre a kreatív könyvelésre a szlovák Költségvetési Tanács (RRZ) is figyelmeztett decemberben, hozzátéve, a 2024-re tervezett 7,87 milliárdos hiány eleve nem teszi lehetővé a 6 százalékos deficit teljesítését. Zuzana Múcka, az RRZ elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszabb távon teljességgel fenntarthatatlan az államháztartás helyzete, ezért a GDP-hez mért minimum 5 százalékkal kellene a választási ciklus végéig visszavágni az államháztartás hiányát.