Spanyolországban is felütötte fejét a gazdák tiltakozása, ugyanis kedden már több főbb autópálya közlekedését blokkolták a tüntetők, ezzel csatlakozva más európai gazdákhoz, akik a magas költségek, a bürokrácia és az EU-n kívüli országok versenye ellen tiltakoznak. Különböző árnyalatokkal, de az egész Európai Unióban ugyanazokkal a problémákkal küzdünk – mondta Donaciano Dujo, az ASAJA, Spanyolország egyik legnagyobb gazdálkodó egyesületének alelnöke.

Spanish farmers drive their tractors past the El Cid Campeador statue during a protest in demand of fair conditions for the agricultural sector, in Burgos, northern Spain, on February 6, 2024. Thousands of farmers began demonstrating at dawn in different regions of Spain, blocking several roads with tractors to protest against European agricultural policy and denounce the precariousness reigning in the sector. (Photo by CESAR MANSO / AFP)
Tüntető spanyol gazdák Burgosban.
Fotó: CESAR MANSO / AFP

Az ASAJA és más egyesületek csütörtöktől kezdődően tiltakozásra szólították fel a gazdákat, de már kedden sokan vonultak ki az utakra traktorjaikkal, ezzel korlátozva a forgalmat Sevillától és Granadától egészen a francia határ közelében lévő Gironáig – számol be róla a Reuters.

A vidéknek elege van

– mondta Dujo. Gironában gyülekező traktorokat lehetett látni a tüntetések napja előtt, a gazdák pedig plakátokat vittek magukkal, amelyeken az állt, hogy „gazdák nélkül nincs élelem”. A francia, belga, olasz és portugál kollégákhoz hasonlóan a spanyol gazdák is panaszkodnak az európai bürokrácia növekvő súlyára, az alacsony termékárakra és a növekvő költségekre. 

Az MCC Klímapolitikai Intézet a gazdák elégedetlenségének okai egyes országokban szerteágazók, ami viszont közös, hogy az európai politika gyakran a gazdák feje fölött hoz döntést, ami megnehezíti, sőt, a tüntetők szerint gyakran ellehetetleníti a mezőgazdaságból élők nyereséges működését. A tüntetések még tavaly tavasszal Lengyelországban kezdődtek az olcsó ukrán gabonadömping miatt, amelynek minősége messze elmaradt az európai szabványtól. Az alacsony ára miatt a tovább értékesítésre szánt gabona gyakran nem hagyta el az EU területét, ezzel nehéz helyzetbe hozta a gazdálkodókat.

Magyarországon a MAGOSZ tervez a záhonyi határnál felvonulni február 9-én pénteken, hogy tiltakozzon az Európai Bizottság döntése ellen, amely további egy évre lehetővé teszi az ukrán termékek vámmentes behozatalát az unióba.

Nagy István agrárminiszter szerint jelenleg Európa mezőgazdasága, élelmiszer-önellátása forog veszélyben, hiszen soha még nem volt ennyire „zöld ideológiáktól átitatott az európai agrárgazdálkodás”, eközben pedig a gazdák nem kapnak piacvédelmet a harmadik országokból, konkrétan Ukrajnából beérkező mezőgazdasági termékekre.

Az új nitrogénszabályozás például Belgiumban lépett életbe, így ez ellen csak a belga gazdák tüntetnek; az olcsó importáruk és a magas gazdálkodási költségek ellen azonban mintegy hat ország gazdálkodói kiállnak. Jelenleg nyolc országban forrong a levegő: Lengyelországban, Romániában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban, Litvániában és Görögországban. Hollandiában is hétfőn későn este torlaszoltak el több autópályát a gazdák , ők is a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek. A közeljövőben további országok csatlakozhatnak a sorozathoz, hiszen Európa nagy részére jellemző, hogy az és az orosz ukrán háború nehéz helyzetbe hozta a gazdákat.