Denisz Smihal ukrán miniszterelnök megjelent pénteken a határon, hogy tárgyaljon Lengyelország képviselőivel a közlekedési blokádról – annak ellenére, hogy varsói kollégája, Donald Tusk egy nappal korábban elhárította a kérést, és bejelentette, hogy március 28-án egyeztetnek majd Varsóban.

EDITORS NOTE: Graphic content / Ukraine's President Volodymyr Zelensky looks on during a press conference with French President at the presidential Elysee palace in Paris on February 16, 2024, after signing a bilateral security agreement. French President Emmanuel Macron and Ukraine's Volodymyr Zelensky on February 16, 2024 signed a security pact calling for French military and civilian aid for Kyiv in its war against Russia, officials said. (Photo by Thibault Camus / POOL / AFP)
Zelenszkij elnök annak ellenére elküldte a delegációt a határra, hogy tudta, nem lesz tárgyalópartner.
Fotó:  Thibault Camus / POOL / AFP

Az ukrán kormányfő mindenesetre felháborodottan tudatta a hírt, hogy felültették. „Zelenszkij elnök platformot ajánlott a lengyel vezetésnek, hogy megállapodjanak és kompromisszumot találjanak. Itt, a határon. Egyenrangú partnerekként és szövetségesekként. Ukrajna kormánya pedig ma itt van. De sajnos egy ilyen találkozó a lengyelekkel tisztviselők ma nem lehetséges” – írta a Telegram csatornán.

Andrzej Duda lengyel elnök viszont a Reuters tudósítása szerint azt mondta újságíróknak, hogy nem látja értelmét a helyi gazdálkodókkal való tárgyalásnak, mivel ezt a problémát Brüsszelben kell megvitatni.

Miről tárgyaljunk a határon a gazdákkal? Hogy abbahagyják a tiltakozást? Véleményem szerint igazuk van

 – hangsúlyozta az államfő, aki azt is közölte, hogy tárgyalt Tuskkal a kialakult helyzetről, és azt tanácsolta, hogy próbálja meg az szintjén megoldani.

Zelenszkij valóban kérte szerdán Tusktól és Dudától , valamint uniós illetékesektől, hogy jöjjenek el az ukrán-lengyel határra, hogy tárgyaljanak a lengyel gazdák tiltakozásáról, akiket európai kollégáikkal együtt dühít az olcsó ukrán mezőgazdasági jelentette tisztességtelen verseny.

Polish Prime Minister Donald Tusk addresses a joint press conference with the Belgian Prime Minister and the European Commission president (both unseen) at the Polish Prime Minister's office in Warsaw, Poland, February 23,2024. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Doland Tusk előre megmondta, hogy március végén tárgyalnak majd Varsóban.
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A hírügynökség szerint Zelenszkij világossá tette, hogy még a háború kitörésének szombati második évfordulója előtt tárgyalni akar. Tusk azonban csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy megállapodott kijevi kollégájával arról, hogy a két kormány közötti egyeztetést majd március 28-án Varsóban tartják.

Az újságírók külön rá is kérdeztek, hogy elmegy-e pénteken a határra, mire 

Tusk azt válaszolta, hogy szerinte világosan fogalmazott.

 Konkrét kommentárt nem fűzött Zelenszkij javaslatához.

DOROHUSK, POLAND - FEBRUARY 21: An aerial view of Ukrainian cargo trucks in line as an ongoing blockade by Polish farmers continues at the Polish-Ukrainian border in Dorohusk, Poland on February 21, 2024. Since February 09, 2024, Polish farmers have called a national protest against the proposed EU Green Deal and also against the import of certain Ukrainian agricultural products under the Free trade agreement due to the ongoing Russian war on Ukraine. Omar Marques / Anadolu (Photo by Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A határblokád megkeseríti Ukrajna és Lengyelország kapcsolatát.
Fotó: Omar Marques / ANADOLU / AFP

A Kyiv Post tudósítása szerint Zelenszkij a reakció ismeretében döntött mégis úgy, hogy elküldi miniszterelnökét a határra. „Az, hogy a lengyel kollégák ott lesznek-e, az ő személyes döntésük” – jelentette ki.

A lap emlékeztetett, hogy a gazdák blokádja megkeserítette a két ország kapcsolatát, és Kijev szerint a védelmi erőfeszítéseket is hátráltatja amellett, hogy veszélyezteti az ukrán importot.