Hatalmas meglepetést okoztak a friss amerikai munkaerőpiaci adatok: a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának alakulását nyomon követő nonfarm payroll ugyanis azt mutatja, a várt 198 ezernél sokkal több, 275 ezer új munkahely jött létre az országban februárban. Emellett azonban a munkanélküliségi adatok is meglepték az elemzőket: a várt 3,7 százalékos adat helyett ugyanis egy 3,9 százalékos ráta érkezett, ami 2022 januárja óta a legmagasabb szint.

Two,Pretty,Young,Business,Women,Looking,At,Financial,Results,On
Fotó: Shutterstock

A két adat együttesen a The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők szerint a Fed számára jó hír, ugyanis arra enged következtetni, egyre puhábbá válik a korábban még rendíthetetlenül feszes ami alacsonyabb vásárlóerőhöz, ezáltal alacsonyabb inflációhoz vezethet, megnyitva az utat a jegybank előtt a régóta várt kamatvágási kampány megindítása felé.

Az elemzők figyelmeztetnek: a vártnál magasabb újonnan létrejött álláshelyszám azonban könnyedén elodázhatja a monetáris lazítási kampány kezdetét – ám a piaci reakciók egyértelműen nem ezt a forgatókönyvet kezdték el árazni.

A friss munkaerőpiaci adatok hatására a dollár 0,32 százalékkal, a 0,91-os árfolyamszint környékére gyengült az euróval szemben, a forint pedig 0,56 százalékkal, a 358,34-os szintig tudott menetelni a zöldhasúval szemben. A dollár átfogó gyengülése arra enged következtetni, hogy a piacok egyre biztosabbak a Fed mielőbbi kamatvágásában. 

Tovább gyengült a dollár a forinttal szemben is

A piac valószínűleg a magasabb munkanélküliségi rátára összpontosít majd, és bár a munkaerőpiac messze nem gyenge, már látszanak olyan repedések, amelyek megszilárdíthatják a befektetők azon várakozását, hogy az év közepére már Fed-kamatcsökkentés várható

– fejtette ki a Bloomberg Intelligence vezető amerikai kamatstratégája, Ira Jersey.

A hírre a 10 éves amerikai államkötvényhozamok a 4,08-os szintről 4,05-ig csökkentek, mielőtt egy kisebb korrekció indult útjára, a részvényindexek határidős jegyzései pedig jócskán megugrottak, alátámasztva ezzel a kamatvágással kapcsolatos várakozások erősödését.