Nem történt meglepetés arra vonatkozóan, hogy ki volt Európa legnagyobb LNG-beszállítója tavaly – írta az LNG Industry. Ahogy az elmúlt években, úgy 2023-ban is az Egyesült Államok lett az első, amely az öreg kontinens teljes LNG-importjának mintegy felét adta.

German Baltic Sea Energy Terminal in the port of Mukran
Az Egyesült Államok évről évre növeli európai importját.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A tavalyi volt a harmadik egymást követő év, amikor az USA több LNG-t (cseppfolyós földgáz) szállított Európába, mint bármely más ország:

  • 2021-ben a teljes európai LNG-import 27 százalékát (2,4 milliárd köbméter/nap),
  • 2022-ben 44 százalékot (6,5 milliárd köbméter/nap),
  • 2023-ban pedig már 48 százalékot (7,1 milliárd köbméter/nap).

Az Amerikai Egyesült Államok után Katar és Oroszország a lista második és harmadik helyén.

Katar 14 százalékot, Oroszország pedig 13 százalékot szállított.

A három ország együttesen biztosította Európa LNG-importjának háromnegyedét 2022-ben és 2023-ban.

Dominál az USA, de Európa is próbálkozik

A cseppfolyósítottföldgáz-importőrök nemzetközi csoportjának (GIIGNL) adatai szerint Európa LNG-import- vagy újragázosítási kapacitása 2024-ben napi 29,3 milliárd köbméterre bővül, ami több mint egyharmados növekedés 2021-hez képest. A cikk emlékeztet: miután 2022 februárjában az oroszok megtámadták Ukrajnát, az európai országok leállították az Oroszországból vezetéken keresztül érkező földgázimportot, és újraaktiválták a korábban leállt visszagázosítási projektek fejlesztését.

Németország eközben bővíti LNG-kapacitását: a fejlesztők idén napi 1,8 milliárd, jövőre pedig napi 1,6 milliárd köbméterrel terveznek.

Marmara Ereglisi Liquefied Natural Gas Terminal
Fotó: Anadolu via AFP

Tavalyelőtt és 2023-ban Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Finnország és Franciaország összesen napi 3,2 milliárd köbméterrel, idén Belgium, Görögország, Lengyelország, Hollandia és Ciprus együttesen napi 1,8 milliárd köbméterrel bővíti a kapacitásait. 

Az elmúlt két év enyhe téli időjárása az északi féltekén csökkentette a fűtési igényt, és hozzájárult ahhoz, hogy Európa rekordmagasságú földgázmennyiséggel zárja a fűtési szezont.

Az Európába irányuló LNG-import eközben rekordokat döntött 2022 júniusa és 2023 áprilisa között, amikor a behozatal napi 18,1 milliárd köbméterben tetőzött. A következő hónapokban az visszaesett, mivel a tárolókészletek megteltek, a nemzetközi LNG-árak viszonylag magasak voltak, és az energiatakarékossági intézkedések erősen csökkentették a földgázfogyasztást.

Az Egyesült Államok biztosította Németország LNG-importjának több mint 80 százalékát.

Továbbra is az elvárt szint fölött a hazai gáztárolók töltöttsége

A téli hónapok nem terhelték meg a magyarországi készletet.