Leállította az új LNG-exportra vonatkozó licencek kiadását pénteken a Biden-adminisztráció, amíg el nem végzi az engedélyek kiadásának felülvizsgálatát, különös tekintettel a cseppfolyósított gáz klímaváltozásra gyakorolt hatását illetően. A moratórium több milliárd dollárnyi beruházást akaszthat meg.

Az amerikai energiaminisztérium kutatása építeni fog a jelenlegi szabályozásra, ám az új exportengedélyek kiadása eseti alapon fog működni. A felülvizsgálatra azért is szükség van az amerikai kormányzat szerint, mer a korábbi elvárásokat 2018 óta nem frissítették. Joe Biden a pénteki közlemény szerint elmondta, hogy vizsgálni fogják az LNG-export hatását az energiaköltségekre, az amerikai energiabiztonságra és a környezetre.

Cheniere Energy Inc.'s Liquified Natural gas (LNG) Terminal As The U.S. Prepares For First Shale Exports
The Amazon Brilliance oil tanker, right, sails past a storage tank, left, at the Cheniere Energy Inc. liquefied natural gas (LNG) terminal in Sabine Pass, Louisiana, U.S., on Thursday, Jan. 14, 2016. Cheniere Energy Inc. said its first cargo of LNG from its new Louisiana export terminal will be delayed by as much as two months because of faulty wiring. Photographer: F. Carter Smith/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Míg az olaj- és gázipari szereplők szerint az LNG kivitele segítheti a fejlődő országokat abban, hogy megszabaduljanak a széntől és Európát abban, hogy leváljon az orosz gáztól, a környezetvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a sok milliárd dolláros beruházások hosszú időre bebetonozhatják a nyersanyag használatát. Bár 

a földgáz valóbban tisztábban ég, mint a szén, a nyersanyag kitermelése, feldolgozása és szállítása során megszökő metán ellensúlyozhatja a szénnel szembeni előnyöket.

A mostani döntés ugyanakkor azokat a projekteket nem érinti, melyek már korábban engedélyhez jutottak és nem sodorja veszélybe az Egyesült Államok vezető státuszát sem a nyersanyag piacán – írja a Bloomberg. Az exportengedélyek kiadásának felülvizsgálata várhatóan hónapokig tart és valószínűleg a döntés a november 5-i elnökválasztás utánra húzódhat.

Bidennek egymással ellentmondó prioritások között kell egyensúlyoznia, hiszen míg a környezetvédők megkérdőjelezik az LNG-export előnyeit, addig a republikánusok, így Donald Trump szerint az amerikai munkahelyeknek és növekedésnek kellene elsőbbséget élveznie a klímaváltozással szemben. Más republikánus politikusok szerint 

az exportengedélyek elodázása nehezíti, hogy Európa lecserélje az orosz eredetű földgázt.

Azonban a már kiadott engedélyek alapján is megépíthető további napi több mint 300 millió köbméter földgáz exportjára elegendő kapacitás.