Kristalina Georgieva egy második ötéves ciklusra is pályázna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén. A bolgár közgazdász megbízatása 2019-ben kezdődött és szeptember végéig tart. 

Kristalina Georgieva támogatottsága visszaesett Amerikában, legnagyobb szavazati joggal rendelkező IMF-tagállamban. 
Fotó: AFP

A Bloomberg értesülései szerint Georgievát támogatja a két legnagyobb európai gazdaság, Németország és Franciaország is. A washingtoni székhelyű alap vezetője mindig is európai nemzetek által kiválasztott európai állampolgár volt. Erről a második világháború után állapodtak meg az amerikai és az európai vezetők – a Világbank elnökét viszont az Egyesült Államok delegálja. 

A G20-as csoport pénzügyminisztereinek múlt heti brazíliai találkozóján napirendre került a kérdés, Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kijelentette, hogy Georgieva „nagyszerű munkát” végez, és országa támogatná őt, ha újabb mandátumra pályázna. Egy magas rangú német diplomata csütörtökön jelezte a Bloombergnek, hogy Christian Lindner pénzügyminiszter szimpatizál Georgieva újabb ciklusra történő kinevezésével, de a hivatalos megerősítésig még néhány napot várni kell.

Amikor az elmúlt hetekben megkérdezték tőle, hogy érdekli-e egy második ciklus, Georgieva többször is hárított, mondván, hogy a jelenlegi ciklusára összpontosít. Az IMF vezetőjét hivatalosan az alap 24 tagú igazgatótanácsa választja meg. Ugyanakkor Georgieva támogatottsága az Egyesült Államokban, az alap legnagyobb szavazati joggal rendelkező tagjában megingott, miután 2021-ben azzal vádolták, hogy befolyásolta a Világbank kínai üzleti klímáról készített rangsorát. 

Európa és az Egyesült Államok az összes szavazati arány mintegy felét teszik ki – ellenükre nagyon nehéz lenne más jelölteket megválasztani. 

Georgieva a Világbankból került az IMF vezetői posztjára 2019-ben, a pozíciót részben azért nyerte el, mert a kelet-európai országok jellemzően alulreprezentáltak a nemzetközi intézmények vezetésében.