Az euróövezetben az éves infláció 2023 februárjában 2,6 százalékra lassult az előző havi 2,8 százalékot követően, bár így is magasabb lett az elemzők által várt 2,5 százaléknál – derült ki az Eurostat által közzétett előzetes becslésekből.

Euro cash banknotes and stock market indicators infláció
Az euróövezetben tovább lassult az Fotó: GettyImages

Az energiaárak 3,7 százalékkal csökkentek. A szolgáltatások, valamint az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk inflációja 3,9, illetve 4 százalékra mérséklődött.

A volatilis élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginflációs ráta 3,1 százalékra csökkent az előző havi 3,3-hoz képest, ami 2022 márciusa óta a legalacsonyabb értéket jelentette.

Havi szinten a pénzromlás 0,6 százalékra ugrott a januári 0,4 százalékos csökkenést követően.

infláció
 

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta januárban 6,4 százalékra csökkent a 2023. decemberi 6,5 százalékról – ez megegyezett az előrejelzésekkel, és történelmi mélypontot jelent – a németek továbbra is listavezetők, míg Spanyolország a sor végén kullog. Ezzel párhuzamosan pedig a fiatalok 14,5 százalékos munkanélküliségi szintje változatlan maradt.

Az elemzők arra számítanak, hogy júniusban lesz az első kamatcsökkentés, amit további három követ majd az év végéig, idén összesen 100 bázisponttal csökkentve az effektív kamatszintet.

Ezt legutóbb már annyiban megerősítette az Európai Központi Bank (EKB), hogy a nyáron már valószínűleg lazítani fog, de legkorábban júniusban érkezik az ezt alátámasztó átfogó bérinflációs statisztika a nemzeti számlák formájában.

Pezsgőt bonthatnak Európában: lassul az infláció, Magyarország a legjobbak között a régióban

Dániában és Olaszországban mérték januárban a legkisebb mértékű pénzromlást, de az egész EU-ban fellélegezhetnek. Szomszédaink közül egyedül Szlovéniában volt alacsonyabb az infláció.