A Crocus koncertkomplexumban bekövetkezett lövöldözés első perceiben értesítették az elnököt – erről is beszélt Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Moszkvai terrortámadás: Putyin azonnali utasításokat adott
Fotó: STRINGER/AFP

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin folyamatosan tájékoztatást kap a történésekről és az intézkedésekről minden illetékes szolgálaton keresztül. A RIA Novosztyi orosz hírportál idézi Peszkovot, aki újságíróknak azt mondta, hogy Putyin elnököt azonnal tájékoztatták a lövöldözés tényéről.

Ahogyan a Világgazdaság is megírta, az orosz FSZB péntek este közölte, hogy lövöldözés és tűz támadt a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a főváros északnyugati határán, a Crocus művészeti központban. Itt a Piknik nevű zenekar fellépésre készültek. Az FSZB szerint negyven ember halt meg, és több mint száz megsérült. Az Orosz Nyomozó Bizottság jelentése szerint terrortámadás miatt büntetőeljárás indult.

A RIA Novosztyi tudósítója, aki szemtanúja volt az incidensnek, arról számolt be, hogy legalább három férfi berontott az épületbe, emberekre lőttek és gyújtóbombákat dobtak. 

Megszólalt a volt orosz elnök is a moszkvai terrorról: Dmitij Medvegyev szerint keményen meg kell büntetni a moszkvai terrortámadás elkövetőit, halálért halál jár – mondta. Szerinte a terroristák csak a megtorló terrort értik.

Moszkvában minden nyilvános rendezvényt lefújtak a krasznogorszki rendezvényközpont elleni támadás miatt. Szergej Szobjanyin főpolgármester hatalmas tragédiának nevezte a történteket.

Rendkívüli: megvan, ki követte el a moszkvai terrortámadást – de nincs rá bizonyíték

Pár órával a moszkvai terrortámadás elkövetése után máris vállalták a felelősséget a merényletért. Ugyanakkor a konkrét bizonyítékokkal még adósak.