Elemzők által várt szintre romlott a kínai feldolgozóipari BMI februárban az ázsiai ország statisztikai hivatalának pénteken ismertetett adatai szerint. 

Chinese,Yuan,And,Russian,Coin,Rubles,On,The,Map.,Concept, kínai részvény,
Fotó: Shutterstock

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,1 pontra csökkent a januári 49,2 pontról. Az 50 pont feletti indexérték a szektor aktivitásának növekedését, alatta gyengülését jelzi. A feldolgozóipari BMI már ötödik hónapja maradt az 50 pontos szint alatt februárban.

Az új megrendelések alindexe februárban 49 ponton maradt, az exportértékesítés a januári 47,2 pontról 46,3 pontra, a foglalkoztatás 47,6 pontról 47,5 pontra süllyedt. Az ágazati kilátásokat mérő szám a januári, tavaly június óta a legalacsonyabb 54 pontról 54,2 pontra nőtt februárban. 

A kínai szolgáltatóipari BMI 51,4 pontra, tavaly szeptember óta a legmagasabb szintre nőtt a januári 50,7 pontról. A szakértők csak minimális javulást, 50,8 pontot vártak. A szektorban a hangulati mutató második hónapja csökkent, februárban 57,7 pontra a januári 59,7 pontról. A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatok összesítésével kalkulált februári kompozit BMI 50,9 pont volt, megegyezett a januárival.