Norvégia gazdasága januárban a vártnál jóval gyorsabb ütemben nőtt, bizonyítva, hogy a fosszilis energiahordozókban gazdag ország képes megküzdeni a magasabb megélhetési költségekkel – derült ki a nemzeti statisztikai hivatal (SSB) hétfői jelentéséből.

norvég gazdaság
A norvég a jegybanknak is nagyobb mozgásteret ad. Fotó: Shutterstock

Az SSB szerint a norvég „szárazföldi GDP” – amely nem tartalmazza az ország rendkívül jövedelmező offshore ágazatait, például a kőolaj-kitermelést – 0,4 százalékkal nőtt a decemberi 0,3 százalékos csökkenéshez képest.

Ez jelentősen felülmúlta a Bloombeg által megkérdezett közgazdászok, valamint a jegybank legmagasabb becslését, amely 0,2 százalékos csökkenést jelzett előre. 

A statisztikai hivatal szerint a növekedéshez leginkább a nagy- és kiskereskedelem járult hozzá, amelyet a villamosenergia-ipar követett.

A norvég szárazföldi GDP alakulása
 

A legfrissebb adatok valószínűleg tovább növelik annak az esélyét, hogy a norvég jegybank döntéshozói az árnövekedés mérséklődése ellenére sem fogják elsietni az irányadó kamatláb csökkentését a jelenlegi 4,5 százalékos szintről.

A lakosság visszafogott költekezése ellenére ugyanis a skandináv ország gazdasága továbbra is dacol a recessziós félelmekkel, és tavaly mindössze 0,7 százalékkal nőtt, hála az kőolaj- és földgáztermelésnek.

A legfontosabb menedékeszköz volt, de ma már messziről kerülik a befektetők

Hónapok óta nem volt ilyen gyenge a norvég korona.