Vlagyimir Putyin óriási pénzesőt jelentett be a héten – legalábbis az a rengeteg intézkedés, amelyről beszélt, az orosz költségvetés rengeteg rubelébe kerülne a következő hat évben. Számítások szerint a márciusi elnökválasztáson újrázni akaró Putyin csütörtöki évértékelő beszédében több, az életszínvonal növelésére és a régiók adósságcsökkentésére irányuló lépést lengetett be. Ezek összértéke a 130 milliárd dollárnak megfelelő rubelt is elérheti.

Russian President Vladimir Putin delivers his annual state of the nation address at the Gostiny Dvor conference centre in central Moscow on February 29, 2024. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vlagyimir Putyin, orosz-ukrán háború, Kreml, Oroszország
Vlagyimir Putyin jólétet ígér az oroszoknak, ám egyáltalán nem biztos, hogy azt teljesíteni tudja.
Fotó: AFP

Az orosz elnök célja a gyermekvállalás ösztönzése és a várható élettartam meghosszabbítása állami támogatásokkal, valamint javítana a közlekedési infrastruktúrán, befektetne a technológiai fejlődésbe, a nem olajalapú iparágakba, továbbá az oktatásba.

A Rosbank becslése szerint Putyin terveinek megvalósításához az állam kiadásai elérhetik az 5700 milliárd rubelt, azaz 62,5 milliárd dollárt. 

Figyelembe véve a 2024–2026-ra már elkülönített költségvetési kiadásokat valamint Putyin kezdeményezéseivel járó további költségeket, a teljes kiadás elérheti a 15 ezer milliárd rubelt a következő elnöki ciklus alatt.

Ha ehhez hozzávesszük az egyéb kormányzati kiadásokat, például az orosz régiók hitelei kétharmadának leírását és a közművek fejlesztését, akkor a projektek évente 2 ezer milliárd rubelt emészthetnek fel, ami hat év alatt mintegy 130 milliárd dollárra rúghat Dmitrij Polevoj, az Astra Asset Management befektetési igazgatója szerint. A szakértő úgy látja, hogy ha az orosz gazdaság helyzete nem romlik drasztikusan, akkor a kiadások mértéke kivitelezhető, főképp, ha a javasolt progresszív adózás megvalósul.

Érdemes azonban számításba venni a nyugati szankciókat, amelyek hosszabb távon mindenképpen hatnak a gazdaság teljesítőképességére és várhatóan az életszínvonal romlásához vezetnek. Az orosz költségvetésből pedig jelenleg a katonai kiadások visznek el magas hányadot, ezek idén meghaladják a hagyományosan magas szociális kiadások összegét. Az állam már egy éve kénytelen volt hozzányúlni az aranytartalékhoz, most pedig arra számít, hogy az idei költségvetési hiány 1600 milliárd rubel lesz – emlékeztet a Bloomberg.

Vlagyimir Putyin: nukleáris fegyvereink készenlétben állnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország helyzetéről és az orosz–ukrán háború aktualitásairól is megosztotta gondolatait.