Oroszország megduplázta a 2023-as védelmi kiadási célját, amely mintegy 9700 milliárd rubelre nőtt. Ezzel a védelmi költségvetés az összes közkiadás egyharmadára emelkedett – állítja a Reuters kormányzati dokumentumokra hivatkozva.

-
Szárnyal az orosz hadiipar – a civil kiadások kárára.
Fotó: Olga Malceva / AFP

A dokumentumok alapján az oroszok az év első felében 600 milliárd rubellel többet költöttek védelemre a tervezettnél, összesen 5590 milliárdot, ami az állami kiadások 37 százaléka. Pedig az orosz költségvetés csak 17 százalékot különített el „nemzetvédelemre”. 

A katonai ipar felpörgetésével az orosz gazdaság szerény fellendülést mutat. Ezzel együtt azonban az idei költségvetés máris 2650 milliárd rubeles  deficitet halmozott fel, amit csak tetéznek a csökkenő exportbevételek. 

Oroszország az első hat hónapban a 2023-ra tervezett összes költségvetési kiadás 19,2 százalékát költötte védelemre a hírügynökség számításai szerint. Az idei első fél évben a költségvetési kiadások 2440 milliárd rubellel haladták meg 2022 azonos időszakát. A pluszkiadás 97,1 százalékát a védelmi szektor szívta fel.

Egy friss dokumentum 9700 milliárd rubelre növelte az előirányzott védelmi kiadásokat, ami az ország egész költségvetésének a harmada. Az orosz állam a büdzsé 14–23 százalékát költötte védelemre 2011 és 2022 között.

Oroszország júliusra elköltötte az új éves védelmi költségvetésének 57,4 százalékát.

A gazdasági fellendülés többnyire a hadiipari termelés növekedésének eredménye. Denis Manturov miniszterelnök-helyettes szerint a védelmi ipar már havonta több lőszert gyárt, mint 2022 egészében. Oroszország csaknem ezermilliárd rubelt költött katonai fizetésekre az első fél évben, ami több mint a kétszerese a tavalyi év azonos időszakának.

A gazdasági szerkezet átalakul, a hadiipar más ágazatok kárára erősödik. 

Az iskolák, kórházak és utak finanszírozását már visszavágták, s ha a katonai kiadásokat tovább növelik, akkor még több polgári ágazat kerül háttérbe.

Az energiaexport értéke az első fél évben 47 százalékkal csökkent éves szinten, ami a szankciók működését mutatja. A rubel pedig gyorsan gyengül a dollárral szemben. Az orosz központi bank 1,5–2,5 százalékos GDP-növekedést vár az idei évre. 

A bőséges fiskális fokozók egyelőre meglehetősen jól segítenek, de alig javítanak a gazdaság közép- vagy hosszú távú helyzetén. Azonban amint a költségvetési konszolidáció elkerülhetetlenné válik, gyors gazdasági lassulás lesz

– mondta Dmitrij Polevoy, a Locko-Invest befektetői cég vezetője a Reutersnek.

Gyorsan nő az orosz költségvetési hiány, de Moszkva egyet se izgul

Megugrott az év első két hónapjában az orosz költségvetés hiánya, de a növekedés üteme az ukrajnai háború ellenére csökken.