Csütörtökön évértékelő beszédet tart Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Kreml feje Oroszország helyzetéről és az orosz-ukrán háború aktualitásairól is megosztotta gondolatait a nyilvánossággal – írta a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Russian President Vladimir Putin delivers his annual state of the nation address at the Gostiny Dvor conference centre in central Moscow on February 29, 2024. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vlagyimir Putyin, orosz-ukrán háború, Kreml, Oroszország
Fotó: AFP

„Oroszország erős, együtt bármire képesek vagyunk. Emiatt Oroszországnak sikerült visszaszorítania a koronavírus-járványt, és olyan tulajdonságokat mutatott fel, mint a szolidaritás és a támogatás” – vezette fel beszédét az orosz elnök, hozzátéve, hogy a Donbászban történt események kapcsán ezek az erények különleges mértékben mutatkoztak meg.

A háború kapcsán Putyin kiemelte, hogy az ország összefogott a győzelem érdekében. A termelésben dolgozók három műszakban dolgoznak, a háborúra átállt gazdaság megmutatta, mennyire rugalmas tud lenni. Ráadásul a vállalkozások több milliárd rubelt küldtek az elmúlt két év alatt a frontvonalon harcolók támogatására. A 71 éves politikus mindenkinek a hozzájárulását megköszönte.

Folytatni fogjuk a demokratikus intézményeink fejlesztését, és nem engedjük, hogy bárki beavatkozzon Oroszország belügyeibe

– emelte ki Putyin.

Az elnök szerint az orosz hadsereg „hatalmas harci tapasztalatokra tett szert az Ukrajnában zajló különleges katonai művelet során”, parancsnokok tucatjai nőttek fel, a haderő harci képességei sokszorosára nőttek, és mindent megtesznek területeik felszabadítása érdekében. Hozzátette, hogy Moszkva stratégiai nukleáris erői készenlétben vannak, miközben a Kinzsal és a Cirkon rendszereket már a csatatéren is bevetették.

Putyin kitért arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyíltan ellenséges lépéseket tesz, és arra törekszik, hogy veszteségeket okozzon Oroszországnak a csatatéren. A nyugati országok megpróbálják fegyverkezési versenybe belerángatni Moszkvát, ami az európai biztonsági rendszer lebontásához vezet. Moszkvának nemcsak ellenfelei, hanem a barátai is vannak, a BRICS-országokkal különösen jó a viszony. Ők ugyanis felismerték, hogy az orosz gazdaság az egyik legerősebb Európában.

Az elnök az ideit a családok évének nyilvánította Oroszországban. Elmondta, hogy a kormány célja a születési ráta javítása, és a családok megerősítése. Emiatt számos intézkedést bevezettek a családok támogatása érdekében, és a legalacsonyabb jövedelműek helyzetén is javítani szeretnének. Putyin bejelentette, hogy 2020 óta másfélszeresére nőtt a Oroszországban, 2030-ra pedig megduplázódik, 35 ezer rubel (mintegy 140 ezer forint lesz).

2030-ra a várható élettartamnak el kell érnie 78 évet, később pedig 80-ra kívánják feltornázni ezt a mutatót. Ennek érdekében Oroszország elindítja az „Aktív és hosszú élet” projektet.

A Kreml látja a lehetőséget a digitalizációban, kilencmilliárd rubelt különítenek el erre a célra. Az elnök felszólította az iparági szereplőket a mesterséges intelligencia területén zajló fejlesztések erősítésére, és a technológia aktívabb használatára. Cél, hogy 2030-ra 70 százalékkal növeljék a kulcsfontosságú iparágakba történőberuházások volumenét. Az adatgazdaságra az évtized végéig összesen 700 milliárd rubelt fordítanának.

Szintén fontos prioritás a régiók közötti különbségek csökkentése is. Ezt többek között a turizmus felpörgetésével és az infrastruktúra kiépítésével szeretnék megvalósítani. Meghosszabbítják az M12-es autópályát, amely 2024 végére Jekatyerinburgig, 2025 végéig pedig Tyumenig fog érni, később pedig az egész országon áthalad majd. Ezen kívül a repülőtéri infrastruktúrát, és légiflottát, valamint a nagysebességű vasútvonalak számát is tovább szeretné fejleszteni az elnök.

Kiépítjük az északi-sarkvidéki flottát és fejlesztjük az északi-tengeri útvonalat

– jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy a közelmúltban már számos nagy képességű jégtörő hajót állítottak munkába.

A beszéd végén az elnök visszatért az orosz–ukrán háború témájához. Elmondta, hogy az igazi hősök azok, akik védik a hazájukat. Azok a munkások és harcosok, akik fegyvert fogtak, hogy Oroszországot szolgálják. Bejelentette, hogy március elsejétől elindítják a „Hősök ideje” projektet, amelybe olyan a harctéren bizonyított katonák és leszerelt veteránok kerülhetnek bele, akik felsőoktatási képzettséggel is rendelkeznek. Számukra kidolgoznak egy életpályamodellt a katonai szolgálatuk utáni időszakra.

Minden tervük teljesítése nagyban függ katonáinktól, tisztjeinktől és mindazoktól, akik most a fronton harcolnak. Ők azok, akik megteremtik az ország jövőjéhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket

– zárta gondolatait Vlagyimir Putyin.