A mostani megállapodás kifutása után „nincs lehetőség” a tranzitszerződés meghosszabbítására Ukrajnán keresztül – mondta az ukrán energiaügyi miniszter a bécsi Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek adott interjújában. 
Az és Ukrajna már korábban azt közölte, hogy nem tárgyalja újra a már meglévő szerződést, de egyes piaci szereplők bizakodóak voltak, és kisebb „magánügyletek” létrejöttére azért számítottak. German Galuscsenko energiaminiszter ezt a lehetőséget is elvetette.

Russian And Ukrainian Gas Pipelines As Ukraine Gas Debt Raises ConcernThe Bratstvo gas pipeline, left, and the Soyuz gas pipeline cross a river near Ivano-Frankvisk, Ukraine, on Thursday, Feb. 6, 2014. Ukraine, a key route for Russia's energy exports to Europe, owes Gazprom $2.63 billion for 2013 gas supplies and $658 million for last month's shipments, the Moscow-based company said. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty ImagesThe Bratstvo gas pipeline, left, and the Soyuz gas pipeline cross a river near Ivano-Frankvisk, Ukraine, on Thursday, Feb. 6, 2014. Ukraine, a key route for Russia's energy exports to Europe, owes Gazprom $2.63 billion for 2013 gas supplies and $658 million for last month’s shipments, the Moscow-based company said. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg
Vajon meddig jön gáz a Testvériség vezetéken?
Fotó: Getty Images

 

A farok csóvál(hat)ja?

Az Oroszországgal immár két éve harcoló ország egyik vezető politikusa nyilvánvalóan kizárja, hogy együttműködjenek az ellenségükkel abban, hogy egyik fontos exportcikkét el tudja juttatni Európába. Ugyanakkor az is tény, hogy 

az ukrán költségvetés tekintélyes bevételhez jutott a tranzitdíjakból, és a büdzsének minden centre szüksége van, már csak a háború finanszírozására is, főként abban az időben, amikor csökkenhet a nemzetközi támogatás mértéke. 

Az év végéig kilenc hónap van hátra. Addig sok minden történhet a fronton is, egyelőre az látszik, hogy az orosz csapatok rendszeresen át tudják törni az ukrán vonalakat, ami arra utal, hogy felülkerekedhetnek az inváziós erők.
Miután az Európai Unió szankcionálja az orosz gázvásárlásokat, a legtöbb tagország hivatalosan nem is vesz orosz gázt. Ez alól néhány közép-európai ország, köztük Szlovákia, Ausztria és Magyarország kivétel, ugyanis a hivatalos magyarázat szerint a földrajzi fekvésük okán nehezen lehetne kiszolgálni őket LNG-vel. Más megközelítésben 

Galuscsenko, a Zelenszkij ukrán elnök által amúgy sem kedvelt Orbán Viktor magyar miniszterelnök dolgát nehezíti meg, ugyanis hazánk továbbra is erőteljesen kitett az Ukrajnából érkező orosz gáznak. 

Az Ukrajnán áthaladó Testvériség gázvezetéken kívül a Török Áramlat vezeték hazánk fő ellátási útvonala. A közös bennük, hogy mindkettőn orosz gáz érkezik, igaz, más irányból.  

Russian And Ukrainian Gas Pipelines As Ukraine Gas Debt Raises ConcernA section of the Bratstvo gas pipeline emerges from underground near Ivano-Frankvisk, Ukraine, on Thursday, Feb. 6, 2014. Ukraine, a key route for Russia's energy exports to Europe, owes Gazprom $2.63 billion for 2013 gas supplies and $658 million for last month's shipments, the Moscow-based company said. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty ImagesA section of the Bratstvo gas pipeline emerges from underground near Ivano-Frankvisk, Ukraine, on Thursday, Feb. 6, 2014. Ukraine, a key route for Russia's energy exports to Europe, owes Gazprom $2.63 billion for 2013 gas supplies and $658 million for last month’s shipments, the Moscow-based company said. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg
Fotó: Getty Images

Ausztria sincs sokkal jobb helyzetben, ugyanis augusztusi gázimportjának 43 százaléka Oroszországból érkezett, míg a decemberi behozatal 98 százalékát tette ki az orosz gáz. 

Tavaly az osztrákok növelték az orosz gázbehozatalt 2022-höz képest. Az OMV, az ország állami energiaóriása hosszú távú, 2040-ig tartó szállítási szerződéseket kötött Moszkvával. Az energiahordozó kisebb része Németországból és Olaszország felől érkezett Ausztriába.

Ellátásbiztonság – nem tétel

Változtatunk a helyzeten, én nem látom, hogy ez valójában ellátásbiztonsági kérdés lenne

– hangsúlyozta Galuscsenko. 
A háború kitörése előtt a Gazprom évente 177 milliárd köbmétert exportált, az Ukrajnán  áthaladó vezetékeken áramlott a kivitel 30 százaléka, és az összes Európába tartó gáz fele. A törökországi útvonalak továbbra sincsenek veszélyben. 
Galuscsenko hangsúlyozta, hogy

az orosz gáz helyett az ukrán gáztárolókból vásároljanak az európaiak, ugyanis az országban 15 milliárd köbméter felhalmozott gáz van, ami önmagában meghaladja a tavaly Ukrajnán áthaladó összes orosz gáz mennyiségét.

 Szerintem ez így lenne igazságos. Senki ne mondja, hogy nem tudunk orosz gáz nélkül élni

– tette hozzá.

Európa megmenekült

A TTF-gázár alakulása 3 hó
 

Immár ki lehet jelenteni, hogy Európa túlélte az idei telet. Az enyhe időjárásnak és a gáztárolók magas töltöttségének köszönhetően az ellátás nem volt veszélyben. A piacon sem szabadultak el az árak, sőt a megawattóránkéni ár az elmúlt hónapokban szinte töretlenül lefelé tartott. A következő nagy kérdés az, hogy késő nyáron, kora ősszel milyen áron lehet majd újratölteni a gáztárolókat. Az előjelek kedvezők: a tartósan enyhe tél miatt az átlagosnál kevesebb gáz fogyhatott, így mérsékeltebb mennyiséget kell majd vásárolni.