NATO-tagországként Svédország vezérgondolata az egység és a szolidaritás lesz, ami azt jelenti, az ország elkötelezett a hosszútávú védelem mellett, és osztozik a szövetségesek terheiben, a felelősségben és a kockázatokban – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a NATO brüsszeli székházában, országa lobogójának felvonása alkalmával hétfőn.

NATO Ceremony Marks Sweden's New Membership In Military AllianceBRUSSELS, BELGIUM - MARCH 11: Swedish Prime Minister Ulf Kristersson gives a press conference before the flag-raising ceremony to mark Sweden's accession to NATO at the NATO headquarters on March 11, 2024 in Brussels, Belgium. The ceremony was held to mark Sweden's accession to the military alliance, which was made official last week after the country shed its previously neutral stance. Sweden, like Finland, were spurred to join the alliance after Russia's invasion of Ukraine. (Photo by Omar Havana/Getty Images)
Ulf Kristersson: Svédország vezérgondolata az egység és a szolidaritás lesz.
Fotó: Omar Havana / Getty Images

A 32. tagországává vált Svédország miniszterelnöke beszédében hangsúlyozta, országa saját biztonsága szavatolása érdekében csatlakozott a szövetséghez, valamint azért, hogy biztonságot nyújtson másoknak.

Az, hogy Svédország zászlaja hétfőtől a többi szövetségesé között lobog, azt mutatja, hogy 

az ország elszánt a demokrácia és a szabadság védelme mellett.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédében kijelentette: a csatlakozással nemcsak Svédország vált biztonságosabbá, hanem az észak-atlanti szövetség is erősebb lett. A svéd csatlakozás bizonyítja, hogy a szövetség ajtaja nyitva áll, és mutatja, hogy nem Oroszország dönt arról, melyik ország lehet a NATO tagja és melyik nem – húzta alá.