Vlagyimir Putyin múlt heti elnökválasztási kampánynyitóján több olyan intézkedést is bejelentett, amelyekkel az életszínvonalat és az élettartamot növelné. Ezek egyike volt a kedvezményes családi jelzáloghitel-program meghosszabbítása, amelyről a pénzügyminisztérium hétfőn közölte, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek.

Moscow.,Russia,-,October,19:,A,Young,Couple,Looks,At
Vlagyimir Putyin választási ígéretei akkor érkeztek, amikor nehéz helyzetben van a költségvetés.
Vlagyimir Putyin választási ígéretei akkor érkeztek, amikor nehéz helyzetben van a költségvetés.
Fotó: Shutterstock

A tájékoztatás szerint 

a kedvezményes családi jelzáloghitel-program a következő hat évben várhatóan 1500 milliárd rubelt vesz ki az Oroszország költségvetésből. A programra csak idén 260 milliárd rubelt költhetnek. 

A pontos összeg a mindenkori alapkamattól függ, amelyet a Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint az orosz jegybank márciusban 16 százalékon hagyhat.

A tárca Putyin beszédével egybehangzóan közölte, hogy a program meghosszabbításának célja Oroszország demográfiai helyzetének javítása.

A minisztérium tájékoztatása szerint tavaly a jelzáloghitelek 90 százaléka kedvezményes kamatozású volt. Ezt a mértéket Anton Sziluanov pénzügyminiszter 20-25 százalékra szeretné csökkenteni.

Az ígért intézkedések összege azonban óriási, tekintve, hogy az orosz költségvetés tavaly már második éve zárt hiánnyal, és a nyugati szankciók a következő években várhatóan erősebb ütést visznek be az orosz gazdaságnak, mint eddig.

Putyin jólétet ígér az oroszoknak, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezt teljesíteni tudja

Kiszámították, hogy mennyibe kerülhetnek Vlagyimir Putyin választási ígéretei. Az összeg óriási, bár kifizethető. Az orosz költségvetést ugyanakkor nemcsak a katonai kiadások durva emelkedése terheli, hanem a szankciók is – az életszínvonal romlása fenyeget a következő években.