A Tegut német regionális élelmiszer-kiskereskedelmi lánc, amely 2020-ban nyitotta meg automatizált boltjait, most jogi vitába keveredett a német állammal, a vasárnapi nyitvatartás miatt. Németországban ugyanis az üzletek nem nyithatnak ki vasárnap, a vasárnapi pihenőidőt 1919 óta rögzíti Németország alkotmánya.

Tegut
Fotó: Tegut / Facebook

A negyven teljesen automatizált miniboltot üzemeltető Tegut azonban nehezményezi a tilalmat, és azzal érvel, hogy ezek a robotboltok, tulajdonképpen csak automaták, emberi munkaerő nélkül működnek, a tilalom alá helyezésük ezért észszerűtlen.
Azonban a német jog szerint az önkiszolgáló boltok sem különböznek a hagyományos üzletektől, ezért a Tegut is kénytelen zárva tartani üzleteit a hét utolsó napján. 

A Tegut koncepciója a jövő boltját létrehozni, ahol se eladó, se pénztáros nincs. A robotboltok akkorák, mint egy kisebb méretű lakás.

A fakonténerekben elhelyezkedő üzletek olyan hétköznapi termékeket árulnak, mint zöldség, gyümölcs, fontosabb élelmiszerek és egyéb higiéniai, valamint háztartási termékek. 

A vásárlóknak tetszik a robotbolt, hiszen, ha a hét folyamán elfelejtettek valami megvenni, ezekben az üzletekben megvehetik bármikor. A német bíróság szerint azonban

a vasárnapi boltbezárás nem csupán a munkáról szól, hanem az elv több évszázados keresztény eredetéről is,

amely szerint fontos a heti legalább egy pihenőnap mindenki számára, amikor az emberek együtt lehetnek a családdal, barátokkal. A vasárnapi tilalom csak az éttermeket, a benzinkutakat és a gyógyszertárakat nem érinti. 

A német liberális párt mellett a Stephan Rüschen, a Baden-württembergi Állami Egyetem professzora is ellenzi a tilalmat, mert ahogy hangsúlyozta: fontos szerepet játszhatnak ezek az üzletek a vidéki közösségek számára, ugyanis számos helyen hiánypótlók, illetve könnyebben elérhetők, mint a sok kilométerre lévő nagyobb üzletek.

Thomas Stab, a Tegut igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy a vasárnapi forgalomkiesés igen jelentős, hiszen ez a heti bevétel 25-30 százaléka. A bírósági ítélet azonban csak Hessen tartományra vonatkozik, Baden-Württenbergben és Bajorországban nincs ilyen tilalom – írta a Financial Times