Nemzetközi gazdaság

A Z-generáció oldhatja meg a munkaerőhiánytól sújtott szakmák problémáját

A fiatalok körében egyre népszerűbbek a fizikai munkát igénylő szakmák, amelyben kiszámíthatóbb életutat látnak.

A Covid-járvány hatása és a technológia gyors fejlődése számos olyan változást hozott a világban, amelyhez meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Vállalkozások zárnak be, és szakmák tűnnek el, illetve alakulnak át. Mindeközben egyre több fiatal gondolja úgy, hogy nem biztos, hogy megtérül az egyetemi évekbe fektetett energia és pénz, és egyre többen döntenek úgy, hogy az egyetem helyett a szakképzési programokat választják, amelyek kiszámíthatóbb karrierutat biztosíthatnak számukra. Az amerikai fiatalok körében, egyre többen jelentkeznek szakmunkásnak, miközben az egyetemi felvételizők száma évről évre csökken az Egyesült Államokban.  

Cheerful,Young,Worker,In,Hardhat,And,Uniform,Smiling,To,The
Fotó: Shutterstock

A növekvő fizetések és a növekvő szakmai megbecsülés egyre vonzóbbá teszi például a vízvezeték-és villanyszerelői szakmákat, az építőipari szakmákat, amelyeket már hosszú évek óta munkaerőhiány sújt – írta a The Wall Street Journal. 

Az építőipar az Egyesült Államok gazdaságának fontos pillérévé vált, amivel párhuzamosan munkaerőhiány alakult ki, amelynek oka a képzett szakmunkások hiánya, illetve a szakma elöregedése, és az utánpótlás hiánya. 

Felmérések szerint az amerikai középiskolások és főiskolások körülbelül 75 százaléka a szakiskolák iránt érdeklődik, ahol szakmai gyakorlatot, és ezzel munkatapasztalatot szerezhetnek, fizetett munkahelyi képzés keretében. 

A mesterséges intelligencia térnyerése is közrejátszik a fiatalok munkavállalását és karrierjét érintő kérdésekben. Számos fiatal van azon az állásponton, hogy a szellemi munkákat nagyobb valószínűséggel fenyegeti az új technológia, mint más, fizikai munkát igénylő szakmákat.

Gyakrabban történnek leépítések ugyanis a szellemi foglalkozások körében, a vállalati elbocsátások is a „fehérgalléros” állásokban látványos az utóbbi időben. Emellett úgy tartják, hogy a „kékgalléros” munkák nagyobb biztonságot jelentenek, illetve nagyobb anyagi perspektívát látnak benne, annak ellenére, hogy komoly fizikai terhet jelenthetnek.  

A Burning Glass Institute és a Strada Education Foundation munkaerő-elemző cég szerint a másik probléma, hogy

a diplomások csaknem fele köt ki olyan munkahelyen, ahol nincs szükség diplomára, 

ezért a fiatalok kétszer is meggondolják, hogy a sok esetben méregdrága egyetemi éveket vállalják-e, amellyel már mint dolgozó állampolgárok, hatalmas adóssággal kezdik el az életüket. Ez is oka lehet annak, hogy a tendencia átbillent, és ma egyre fiatalabb az átlagéletkor a kétkezi szakmákat betöltők között, a diplomás szakmák pedig a legnehezebben betölthetők közé tartoznak.

 

szakma generáció egyetemi technológia munkaerő
Kapcsolódó cikkek