Nemzetközi gazdaság

Retteghetnek a szellemi dolgozók, közben a fizikai munkások urakká válnak

Lassan megdőlni látszik a mondás, hogy a diploma ad biztos megélhetést, hiszen a mesterséges intelligencia javarészt a szellemei dolgozók kenyerét veszi el, miközben a fizikai munkásokra egyre nagyobb lesz a kereslet.

A mesterséges intelligencia (MI) óriási hatást gyakorol a munka világára, berobbanása legalább egymilliárd ember munkakörét befolyásolja, köztük 14 millió álláshelyet megszüntet. Az információs technológia fejlődése azonban nem csak az úgynevezett fehérgalléros szellemi dolgozókat, hanem a kékgalléros fizikai munkásokat is érinti – írta a Business Insider.

A szakmunkások álláshelye biztonságban van a mesterséges intelligenciától.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MI előretörésével a fizikai dolgozók munkaköre nemcsak hogy biztonságban marad, de fel is értékelődik, a szakmunkások iránt ugyanis várhatóan megnő a kereslet. 

A mesterséges intelligencia a fejlett országokban törhet előre, amelyek egyik jellegzetessége az elöregedő társadalom. Az idős emberek gondozását például nem helyettesíthetik teljes egészében gépek vagy algoritmusok, egyre több ápolóra lesz tehát szükség. Várhatóan az építőipar is fellendül, ezen a területen csakugyan elképzelhetetlen a mesterséges intelligencia térhódítása: a villany- vagy a vízvezeték bekötéséhez szinte biztos, hogy továbbra is  építőmunkásokra lesz szükség.

A klímaszerelő, a tanár, a fodrász, a festő, az ács és a tetőfedő munkakörét egyáltalán nem érinti a technológiai robbanás, de még a takarítókat sem lehet teljes mértékben gépekkel helyettesíteni.

A legkevésbé a szervizelésben, a személyi szolgáltatásokban, a vendéglátásban, a mezőgazdaságban, a bányászatban és az egészségügyben dolgozóknak kell tartaniuk attól, hogy a ChatGPT és társai elveszik a munkájukat. Az MI-forradalom nyertesei azok a technikusok, ápolónők és vízvezeték-szerelők, akik az új gazdaságot működtetik, miután a gépek átvették az irodát. Ez pedig már a bérezésben is meglátszik. Egy gázszerelő, sőt egy takarító is az átlag órabér felett vállal munkát.

Az Insider úgy tudja, hogy az Egyesült Államokban 2032-re minden hatodik új munkavállaló az otthonápolásban dolgozik, de az építőipar is rohamosan bővül, az elmúlt évben havi 15 ezer új munkahelyet teremtett. Prioritás marad a csipgyártás, ahova csak középiskolai végzettség szükséges. 

Habár sok fizikai dolgozó munkája felértékelődik, a mesterséges intelligencia szinte az összes munkakörnek szerves része lesz, például a nővérek munkaköri adminisztrációját egy algoritmus már elvégezheti.

Összességében a világ kifordul a sarkaiból, már korántsem egyértelmű szüleink és nagyszüleink jó tanácsa, miszerint a felsőfokú végzettség, a szellemi munka ad biztos megélhetést. Az ügyvédek, de az orvosok munkájának egy részét az MI máris kiváltotta.

 

 

Munkás munkakör mesterséges intelligencia dolgozó
Kapcsolódó cikkek