BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Swedish Air Force Saab JAS 39 Gripen jetfighters take part in the NATO exercise as part of the NATO Air Policing mission, in Alliance members’ sovereign airspace on July 4, 2023. (Photo by John THYS / AFP)

Aggasztó helyzetértékelés: Kína nélkül nincs európai hadiipar

Az európai fegyvergyártók már a kezdetektől fogva felhívták a döntéshozók figyelmét, hogy a belföldi termelés megnövelésében nem az üzemek és a fejlesztések száma, hanem az alapanyagok elérhetősége okozza a legnagyobb problémát. Az alapanyagok nagy részét ugyanis Kína uralja, a távol-keleti országból kell importálni.

Európa a lőporgyártás terén főleg Kínára támaszkodik, amivel veszélyeztetheti a kontinens biztonságát – mondta a svéd hadiipari vállalat, a Saab vezérigazgatója, Michael Johansson a Politicónak adott interjújában. Johansson felszólította az európai kormányokat, hogy enyhítsék a környezetvédelmi szabályokat, ami megkönnyítené a cégeknek az alapanyagok és az alkatrészek ellátási láncának diverzifikálását.

Kína szükséges az európai hadiiparhoz
Ha nincsenek kínai beszállítók, nincs európai lőszergyártás sem / Fotó: AFP

A cégvezér szerint az anyagok beszerzéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyek jóváhagyása akár tíz évig is tarthat, ami túl hosszú, és megnehezíti az új beszerzőkkel való szerződést, így pedig lehetetlen leválni Kínáról. A Gripeneket is gyártó Saab vezetője kiemelte cellulóz-nitrátot, de hangsúlyozta, hogy más anyagok esetében is felül kell vizsgálni az ellátási láncokat, például a titánnál és az alumíniumnál. 

Johansson megjegyzései akkor hangzottak el, amikor minden jel arra mutat, hogy az Európai Unió egyre szigorúbb kereskedelmi korlátozásokat léptethet életbe a kínai árukkal szemben, ami akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. Éppen ezért Ursula von der Leyen növelné a Kína ellen irányuló kereskedelmi szigort, az Európai Bizottság elnöke vizsgálatok sorozatát indította el.

Kínai beszállítóktól függ az európai hadiipar

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta meredeken megnőtt a kereslet az európai katonai felszerelésekre, valamint az ezekben használt lőszerekre, miután a nyugati országok először a saját készleteikkel, most pedig a hadiipara finanszírozásával próbálják megsegíteni Kijevet. Ez meglepetésként érte az évtizedek óta szunnyadó ágazatot, amelynek vállalatai most sietve igyekeznek lépést tartani a megnövekedett kereslettel.

A gyártók azonban arra figyelmeztetnek, hogy még a legegyszerűbb alapanyagok szintjén is szűk ellátási láncokkal kell megküzdeniük. A lőgyapotot, más néven cellulóz-nitrátot a tüzérségi lövedékektől a robbanóanyagig számtalan hadiipari termékben használják fel, ráadásul hatalmas mennyiségben, így egy háború idején 

stabil ellátásra van szükség a gyártósorok üzemeléséhez.

Az európai fegyvergyártásban felhasznált lőgyapot 70 százalékát Kínából kell importálni. Peking pedig bármikor úgy dönthet, hogy felfüggeszti a szállítmányokat, ami ellehetetlenítené az európai lőszergyártást. Az alapanyagot ráadásul nemcsak Európa, hanem az Ukrajnával háborúzó Oroszország is vásárolja.

A kínai behozatal nélkül az is kétséges, hogy a blokk képes lenne megvédeni magát, nemhogy felszerelni egy másik országot. A vállalatok figyelmeztetését követően az uniós tisztviselők a problémát egy újabb indoknak nevezték, hogy meg kell erősíteni az európai védelem ellátási láncait, és a blokkon belül el kell indítani az alapanyagok gyártását.

A gyártók már a kezdetektől fogva arra hívták fel a figyelmet, hogy a belföldi termelés megnövelésében nem az üzemek és a fejlesztések száma, hanem az alapanyagok elérhetősége okozza a legnagyobb problémát.

Vaskupola, Dávid Parittyája, Nyíl – drága mulatság a rakétavédelem

Egy Vaskupola elhárító rakéta ára 50 ezer dollár, ilyenek szedték le az ötödébe kerülő iráni drónokat. A szombati iráni támadás elhárítása becslések szerint egymilliárd dollárjába került a zsidó államnak. Izraelnek nemcsak az iráni támadás révén merültek fel azonnali költségei, hanem az akár közvetlenül és közvetve több ezer embert foglalkoztató rakétavédelmi rendszer fenntartása, az energia- és üzemanyag-kiadások is terhelték a hadibüdzsét.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.