A Hamász ellen folytatott háborúnak nagyobb negatív hatása volt az izraeli gazdaság növekedésére, mint korábban gondolták. 2023 utolsó négy hónapjában az előző negyedévhez képest évesített szinten 21 százalékkal zsugorodott a – derült ki az izraeli statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott harmadik becsléséből.

Trucks and taxicabs clog Tel Aviv's main highway in protest of high fuel prices in Israel, on June 19, 2008.  AFP PHOTO/DAVID FURST (Photo by DAVID FURST / AFP)
Zuhan a GDP, autósok tiltakoznak a magas üzemanyagárak miatt / Fotó: David Furst / AFP

Minden becsléssel fokozatosan nagyobb károkat mutattak ki – emlékeztetett a Reuters: az első becslés 19,4, a múlt hónapban közölt 20,7 százalékos visszaesést jelzett.

A háború a Hamász október 7-én végrehajtott terrortámadása óta tart, és jókora zuhanáshoz vezetett minden szektorban. Az a negyedik negyedévben az 22,5 százalékkal, az 42,4 százalékkal, a magánkiadások 26,9 százalékkal, a befektetési beruházások 67,9 százalékkal zuhantak.

A kormányzati kiadások viszont jelentős mértékben, 83,7 százalékkal növekedtek.

A statisztikai hivatal a héten hozta nyilvánosságra az inflációs adatot is. Eszerint a fogyasztói árak a vártnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal emelkedtek márciusban a februári 2,5 százalékos növekedés után.

Az izraeli gazdaság zuhanása és a hadikiadások értelemszerűen a költségvetési hiánynak sem tesznek jót, így a Fitch hitelminősítő szerint a mértéke az izraeli gazdaság 6,8 százalékát teheti ki idén, míg az ország államadóssága a GDP 65,7 százalékára duzzadhat. A hitelminősítő negatív kilátásokat jelez az izraeli gazdaság számára. A Moody’s februárban ennél is továbbment, és le is minősítette az ország adósbesorolását A1-ről A2-re, negatív kilátások mellett.