Hiába közölnek az amerikai statisztikusok ma magyar idő szerint délután fél háromkor nagyon fontos inflációs adatokat, a Fed kamatpályájával kapcsolatos befektetői bizonytalanságokat ez a közlés egymagában szinte biztos, hogy nem tudja eloszlatni – állítják a Bloombergnek nyilatkozó makroelemzők. 

Kevés lehet az amerikai inflációs adat a Fed kamatpályájának egyértelműsítéséhez / Fotó: Mandel Ngan / AFP
Kevés lehet az amerikai inflációs adat a Fed kamatpályájának egyértelműsítéséhez / Fotó: Mandel Ngan / AFP

Várják a piacok az amerikai inflációs adatokat

A szakértők ugyanis kiemelik: a fogyasztóiár-index (CPI) élelmiszerektől és energiától megtisztított mutatója, mely a mögöttes pénzromlás egyik legjobb mércéjének bizonyult a múltban, minden bizonnyal mindössze 0,3 százalékkal emelkedett a februári adatokhoz képest. Ez ugyan ismét az ütemének lassulását jelentené, arra mégsem nyújt majd elég bizonyosságot a piacok számára, hogy azok lényegében elkezdjék átrendezni a júniusi kamatvágás mellett felvett pozíciókat, így a találgatás tovább folytatódhat.

A kamatpálya alakulásához kötött határidős jegyzések alakulása jelenleg azt mutatja, a piacok az egy hónappal korábban mértnél ugyan kisebb bizonyossággal, de még így is többségében, 53,4 százalékos valószínűséggel 

a kamatvágási dömping júniusi megindítása mellett teszik le a voksukat. 

Egy hónap alatt azonban ezzel párhuzamosan duplájára nőtt a kamattartást valószínűsítő pozíciók száma is, kiválóan rámutatva ezzel a befektetők egyre növekvő bizonytalanságára. Ennek hátterében jó eséllyel a múlt hét végén érkező, várakozásokat felülmúló pénteki foglalkoztatási adatok is meghúzódnak. Az amerikai gazdaság ugyanis a várt 200 ezer helyett 303 ezer új munkahelyet teremtett, ami arra utalt a befektetők számára, hogy a tengerentúli gépezet még mindig túl erős, ami további inflációs veszélyeket hordoz, ezáltal elodázhatja a Fed kamatvágási ciklusának megindulását.

Jó irányba halad az amerikai infláció, de kérdés a folyamat fenntarthatósága

Szintén nehezíti a kamatpályával kapcsolatos várakozások pontosítását, hogy a Fed döntései során alapvetően a PCE (személyes fogyasztási kiadások) inflációs mutatót követi, nem pedig a piacok által preferált CPI-t – a két mérce adatai pedig rendre eltérnek egymástól, sőt, a közük lévő rés sokszor még invertálódik is.

Érkezik a hét legfontosabb adata – feszülten toporog a forint

A magyar deviza lecövekelt a 390-es szinthez, innen valószínűleg a délutáni amerikai inflációs adat mozgatja majd ki.

Az elemzők szerint a mai adatközlést legnagyobb mértékben a lakhatási költségek emelkedése befolyásolhatja majd annak jelentős súlya miatt az indexen belül, melynek januári váratlan megugrása egyszer már megakasztotta a dezinflációs folyamatot és a pénzromlás letörésének sikerébe vetett hitet. Szintén fontos tényezője a CPI-nek 

  • a használt-, illetve újautó-árak alakulása, 
  • ahogy a légi közlekedés díjai is, 

előbbitől lendületes csökkenésre számítanak a szakértők, utóbbival kapcsolatban azonban nehezen bocsátkoznak jóslatokba, mivel azok fluktuációját kifejezetten nehéz előre jelezni, többek közt a légitársaságok algoritmusalapú, keresletet követő árazási stratégiái miatt is.

A piacok a jelenlegi várakozások szerint három kamatvágást tartanak reálisnak az idén, június-szeptember-december leosztással, az év végi kamatszintet pedig a 450-475 bázispontos sávba várják. A mai CPI-adattal kapcsolatban 3,4 százalékos éves emelkedésre számít az elemzői konszenzus.