Az uniós tagállamok szakminiszterei megerősítették az Európai Tanács és az Európai Parlament korábban megkötött ideiglenes megállapodását, amely szerint Ukrajna továbbra is vámok és kvóták nélkül exportálhat az Európai Unióba.

ukrán gabona
A következő egy évben is korlátlanul érkezhet az ukrán gabona az Európai Unióba / Fotó: AFP

A döntés értelmében Ukrajna 2025. június 5-ig kap mentességet az importvámok és a kvóták alól 

– olvasható az Tanácsának honlapján. Az EU azt közölte, hogy ezzel a döntéssel megerősítik a közösség kiállását Ukrajna mellett az Oroszországgal szemben vívott háborúban. Az ukrán támogatásával Kijev képes saját bevételt teremteni a nyugati segélyek mellé, amiből finanszírozhatja a harcot.

A kelet-közép-európai országok jogos felvetéseire reagálva az uniós azt is közölte, hogy 

megerősíti az érzékeny mezőgazdasági termékek védelmét a hatályos autonóm kereskedelmi intézkedésekben már szereplő biztosítékok megerősítésével, amely magában foglalja az egy vagy több tagállam piacára gyakorolt ​​esetleges kedvezőtlen hatások figyelembevételét.

A közleményben az is szerepel, hogy 

egyes érzékeny termékek, például baromfi, tojás, cukor, zab, kukorica, dara és méz esetében új automatikus biztosítékot is bevezet az EU.

Biztosítékok a magyar piac védelmében

Többek között Magyarország is felszólalt az ukrán termékek korlátozás nélküli behozatala miatt, mivel az olcsó termékek megkárosítják a magyar gazdákat. Kezdetben Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország és Bulgária állt ki az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozás nélküli behozatala ellen. Azóta ez a kérdés lett az Európa-szerte kirobbanó gazdatüntetések egyik fő témája.

Most is voltak olyanok, akik a magyar gazdáknak kiemelt fontosságú termékek védelme ellen szavaztak az unióban

Szégyenletes, hogy a magyar baloldal egyes képviselői, így Cseh Katalin és Donáth Anna a magyar gazdák érdekeivel szemben, Magyarország számára kiemelt fontosságú termékek védelme ellen szavazott – közölte Győri Enikő fideszes EP-képviselő az uniós szavazás után.

A 2024. június 6-tól életbe lépő új rendelet, amely fenntartja a vámok és kvóták felfüggesztését az ukrán termékekkel szemben, két fontosabb védőintézkedést tartalmaz az európai gazdaság védelmében.

  • Az uniós piac védelmében az Európai Bizottság bármikor felülírhatja az ukrán kereskedelmi támogatás rendelkezéseit.
  • Az új, automatikus védelmi mechanizmus kötelezi az Európai Bizottságot a vámok újbóli bevezetésére, ha a baromfi, tojás, cukor, zab, kukorica, dara, vagy a méz behozatala meghaladja a 2021, 2022 és 2023 második felében importált mennyiségek számtani középértékét.

Az automatikus védelemnek az eddigi 21 nap helyett 14 nap után kell életbe lépnie, ha a feltételek fennállnak.

Kell az Európai Bizottság áldása

Az Európai Tanács, az Európai Parlament és az uniós miniszterek által elfogadott rendeletnek még át kell mennie az Európai Bizottságon. A parlament várhatóan ma terjeszti a tervezetet a bizottság elé. Ha Ursula von der Leyen testülete is aláírja, akkor a kihirdetést követően a jogszabály jogi erőre emelkedik.

A hatálybalépés 2024. június 6. lesz.