Nemzetközi gazdaság

Méghogy letámadja Izraelt! Irán éppen saját belháborúját vívja

Izrael elleni háborút nem valószínű, hogy megkockáztat Irán, súlyos fenyegetések azonban továbbra is elhangzanak. Iránban közben lényegében belső háború tört ki, egy szunnita szervezet kezdett harcokba az Iszlám Forradalmi Gárda ellen.

Több iráni tartományban is harcokat kezdeményezett egy szunnita szervezet az éjjel. Az iráni belbiztonsági miniszterhelyettes arról számolt be, hogy a helyi jelentések szerint a harcok abbamaradtak Szisztán és Beludesztán tartományban, és hogy jelenleg a megmaradt ellenállókat Chah Bahar városában veszik körül.

Iranian Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei
Fotó: Anadolu via AFP

Az X-en megjelent közlések szerint robbanások és heves lövöldözések továbbra is hallhatók Rask és Chah Bahar városában. A szunnita militáns csoport,  a Jundallah (Isten katonái) most azt állítja, hogy elfoglalt legalább öt, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) használatában lévő létesítményt, köztük egyet Parud városában, valamint több kulcsfontosságú utat a régióban.

A Jundallah szunnita szervezet mostani akciója még inkább rontja annak esélyét, hogy Irán esetleg valóban közvetlen konfliktusba keveredik Izraellel. Mindenesetre hétfőn Ali Khamenei iráni ajatollah bosszút ígért egy szíriai izraeli légi támadásért, amelyben magas rangú katonatisztek haltak meg. Sőt fenyegetését ma  megismételte, ráadásul héber nyelven üzent Izraelnek. Mint írta: 

Isten segítségével megtérésre késztetjük a cionistákat az iráni damaszkuszi konzulátus ellen elkövetett agressziójuk miatt.

A most Irán területén harcokba bocsátkozó Jundallah nevű szervezet eredetileg egy szunnita szélsőséges és terrorista csoport volt, amely még az Egyesült Államok külügyminisztériumának a külföldi terrorista szervezetek listáján is szerepelt. Tagjai 2000-től 2010-ig támadásokat hajtottak végre síita istentiszteleti helyszínek és iráni civilek ellen, 2014 óta pedig lényegében az iráni rezsimellenes szeparatista szervezetté vált. A csoportot „Irán Népi Ellenállásának” is nevezik és főként Irán délkeleti részén tevékenykedik, ahol jelentős számú szunnita  tlálható, és ahol a Pakisztánnal határos porózus határ van. A csoport, amely a jelek szerint csak az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtestét (IRGC) és a biztonsági egységeket célozza most meg, a tudósítások szerint jelenleg megpróbálja korlátozni a polgári áldozatokat.

 

Iszlám Forradalmi Gárda IRGC Isten katona Jundallah terror
Kapcsolódó cikkek