Nemzetközi gazdaság

Egy telefontok megoldás lehet a kütyüfüggőségre

A Yondr olyan zárható „szütyőket” árul, amelyek segíthetnek leküzdeni a telefonfüggőségünket.

Az elektronikai eszközeinkhez való kapcsolatunk mára olyan szorossá vált, hogy szinte létezni sem tudunk nélkülük. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy függőivé váltunk ezeknek az eszközöknek, amit nem mindig vallunk be még saját magunknak sem. Fizikai akadályokra van szükségünk, hogy kordában tartsuk például a telefonfüggőségünket. A Yondr terméke zárható, tasakszerű tartó, amely segíthet abban, hogy ne nyúljunk folyton a telefonunkért, és amelyből nehezebb előkapni, mint a zsebünkből.

Yondr
Fotó: Yondr

A telefonfüggőség főként a fiatalabb korosztályban okoz számos problémát, hiszen fiatalok azok, akik a legtöbb időt töltik a TikTokon vagy egyéb közösségi platform bűvöletében, gyakran elhanyagolva az iskolai kötelezettségeiket vagy a kortársaikat, környezetüket. Nehezen alakulnak ki azok a szociális készségeik, amelyeket főként fiatalkorban kellene megtanulni.

Telefonmentes terület

A Yondr egy 2014-ben elindult amerikai cég, amelyet Graham Dugoni egykori futballjátékos alapított – aki mintha előre látta volna, hogy az embereknek mára egyre nagyobb nehézséget okoz elszakadni akár pár percre is a mobiltelefontól –, és a telefonmentes terek koncepciójára építve kezdte el a Yondr nevű telefonzártasakok gyártását, jóval a TikTok megjelenése előtt. 

Nem sok idő elteltével iskolákban, koncerteken is használták, 2022-ben már hatmilliót adtak el belőle, és várhatóan az idén eléri a tízmilliós eladást. 

Egyre több rendezvényen, koncerten a vendégeknek a lenémított telefonjaikat ezekbe a tasakokba kell helyezniük, így nem a telefonnal lesznek elfoglalva a műsor ideje alatt, de ha mégis használni szeretnék, ahhoz el kell hagyniuk a nézőteret, és az erre kijelölt helyen kinyithatják a tasakot. Számos előadó is jobban örül annak, ha a koncert végéig a telefonok inkább a tasakban lapulnak, és az emberek a műsort nézik az üzeneteik helyett, illetve elmondásuk szerint így talán nem születik annyi kalózfelvétel sem. 

A Yondr telefontartókat használó iskolák is pozitív változást tapasztaltak, miután bevezették őket. Régóta keresték ugyanis a megoldást arra a problémára is, hogy számos diák az órán a telefonjával volt elfoglalva. A tasak használatával azt is észrevették, hogy a diákok a szünetekben többet beszélgetnek egymással, és a szociális készségeik is sokat javultak. 

A Yondr szóvivője szerint a vállalat bevételének több mint 40 százaléka az iskolai bevezetésből származott tavaly, de használják már bírósági tárgyalótermekben is. Eddig 21 országban kezdték el használni a zárható telefontokokat – írta a The Wall Street Journal

 

 

 

nehézség zárható kinyithat telefon
Kapcsolódó cikkek