Nemzetközi gazdaság

Washington szabotál, elbukhat a globális minimumadó

A cél, hogy minden 750 millió eurós árbevétel fölötti vállalatcsoport tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot. Az Egyesült Államok, valamint Kína és India azonban a vállalataik védelmére keltek, és elgáncsolták a globális minimumadó bevezetését

A multinacionális vállalatokra kivetett globális minimumadóról szóló megállapodás nem születik meg a korábbi tervekben szereplő júniusi határidőre – közölte Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter a G7-ek pénteken kezdődő pénzügyi csúcstalálkozója előtt.

Italian Minister of Economics and Finance Giancarlo Giorgetti arrives for a Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussel on November 7, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) globális minimumadó
Giorgetti szerint kudarcba fulladtak a globális minimumadóról szóló tárgyalások / Fotó: AFP

Giorgetti, aki Olaszország idei G7-elnökségének köszönhetően a találkozót is vezeti, elmondta, hogy az Egyesült Államoknak, Indiának és Kínának egyaránt fenntartásai voltak a megállapodás feltételeivel kapcsolatban, most pedig nyíltan kiálltak az új rendszer bevezetésével szemben.

Idén nyáron nem tudjuk elfogadni a tervezetet, ami hatalmas csalódást jelent a legtöbb részt vevő ország számára. A gazdasági nagyhatalmak, amelyek a célzott vállalatoknak adnak otthont, mindent megtesznek, hogy megvédjék őket az igazságosabb adózástól

– nyilatkozta a gazdasági miniszter a Reutersnek az észak-olaszországi Stresában, a csúcstalálkozó helyszínén.

Az elsősorban az amerikai székhelyű digitális óriáscégeket célozza, a terv „első pillérének” célja – amelyet most fogadtak volna el –, hogy a mintegy 200 milliárd dollárnyi vállalati nyereség adóztatási jogát átcsoportosítsa azokba az országokba, ahol a vállalatok üzleti tevékenységet folytatnak.

Giorgetti szerint azonban az utolsó pillanatban több ország is bejelentette, hogy nem fogják ratifikálni az egyezményt, bár hónapok óta azon dolgoznak, hogy engedményeket adjanak nekik és a vállalatoknak.

Kereskedelmi háború a globális miatt

A program első pillérének bevezetésével a G7-ek abban bíztak, hogy lezárhatják azt az Egyesült Államok és több uniós tagállam – köztük Olaszország – között kirobbant vitát, amelyek során az amerikai vállalatokra kivetett digitális adók megtorlására Washington súlyos vámokat vezetett be több európai termék ellen. Ez a 25 százalékos vám 

  • az Olaszországból, 
  • Ausztriából, 
  • Nagy-Britanniából, 
  • Franciaországból, 
  • Spanyolországból 
  • és Törökországból 

származó, több mint kétmilliárd dollár értékű importra csapott volna le, a kozmetikai cikkektől a luxus kézitáskákig.

Az érintett országok és Washington között jelenleg is folynak a tárgyalások az adók enyhítéséről és a vámok eltörléséről, ám kétségtelen, hogy ez a vita is nyomot hagyott a globális minimumadóról szóló tárgyalások hangulatán.

S bár a tervezet első fele megrekedt, az európai országok már el is kezdtek dolgozni a program második pillérén, amely még több nemzetközi céget foglalna magában.

A megállapodás e része azt próbálja elérni, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevétellel rendelkező vállalatok is 15 százalékos adót fizessenek azzal, hogy még az alacsonyabb adókulcsú országokban szerzett bevételekre is kiegészítő terheket alkalmaznának.

Versenyképesek maradhatunk a globális minimumadóval terhelt világban?

A globális minimumadó alapjaiban változtatja meg a külföldi működőtőke-befektetésekért folytatott versengés eddig ismert kereteit. Az valamint a világ számos országa mellett 2024. január elsején Magyarországon is hatályba léptek az OECD és EU által kidolgozott szabályrendszert átültető törvények.

 

 

 

Egyesült Államok büntetővám globális minimumadó digitális adó G7 csúcs
Kapcsolódó cikkek