BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

India történelmet írt: útnak indítottak egy 3D-s nyomtatással készült űrrakétát

Az Agnikul Cosmos űrvállalat csütörtökön sikeres indítást hajtott végre, az ázsiai ország így két kereskedelmi űrrakétával rendelkezik. Ez az első olyan ellenőrzött repülés, amely additív gyártással, azaz 3D-s nyomtatással készült. A rakétát műholdak pályára állítására akarják használni.

Az indiai Agnikul Cosmos űrvállalat csütörtökön indította útnak első, gázzal és folyékony üzemanyaggal működő űrrakétáját az ország délkeleti részén, a Bengáli-öböl partjainál fekvő Szriharikota-szigeti Szatish Dhavan Űrközpontból; ezzel Indiának már a második kereskedelmi rakétát sikerült felbocsátania.

India kereskedelmi űrrakéta
Az indiai Agnikul Cosmos űrvállalat csütörtökön indította útnak első, gázzal és folyékony üzemanyaggal működő űrrakétáját / Fotó: AFP

Az Agnibaan űrrakéta útnak indítását az elmúlt két hónapban négyszer halasztották el technikai okok miatt, legutoljára kedden, pár másodperccel a start előtt. Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) az X közösségi platformon üdvözölte a sikeres kísérletet. 

Fontos mérföldkő, mivel ez az első olyan ellenőrzött repülés, amely additív gyártással (3D-s nyomtatással) készült, félkriogén folyadékhajtóművel történt

– írták.

Az Agnibaan nevű, kétfokozatú hordozórakéta akár 300 kilogramm hasznos terhet is képes mintegy 700 kilométer magasan Föld körüli pályára juttatni. A rakétát műholdak pályára állítására akarják használni. A csütörtöki tesztrepüléssel az új hajtóművet és a 3D-s nyomtatott alkatrészeket akarták tesztelni. Az Agnikul céget, amelynek neve a hindi és a szanszkrit tűz szóból származik, 2017-ben alapították. A vállalat működteti Szriharikotán India első magánkézben lévő indítóállomását és küldetésirányító központját.

Az ország többi indítóállásait az ISRO üzemelteti. A Skyroot űrvállalat által épített Vikram-S volt az első indiai magánfejlesztésű rakéta, amely 2022 novemberében sikeresen teljesítette a tesztrepülést.

Sosem volt még ilyen meleg az indiai fővárosban, ahol víz sincs elég

A klímaváltozás miatt az Indiában egyébként nem szokatlan hőhullámok egyre hosszabbak, intenzívebbek és gyakoribbak lesznek. A hőséget a sivatagos Radzsasztán felől fújó szelek hozták Újdelhibe.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.