Nemzetközi gazdaság

Rossz hír: egész évben stagnálhat a német gazdaság

Az iparkamara azonban most optimistább, mint az év elején volt.

Nincs jele a német gazdaság régóta várt talpra állásának, Európa legnagyobb gazdasága csak stagnálni fog az idén a kereskedelmi és iparkamara (DIHK) csütörtökön kiadott előrejelzése szerint. A szervezet azonban még így is optimistább, mint az év elején, amikor még 0,5 százalékos visszaesést jelzett.

Martin Wansleben
A DIHK ügyvezető igazgatója szerint egyelőre nem áll talpra a német gazdaság / Fotó: DIHK

A DIHK arra számít, hogy a magánfogyasztás támogatja majd az idén a gazdaságot, 1 százalékkal bővül majd, az pedig a 2023-as 5,9 százalékról 2,3 százalékra lassul.

Az áremelkedés illetően a jegybank pesszimistább, szerdán figyelmeztetett, hogy kétségessé teszik a német inflációs várakozások további csökkenését a becsültnél meredekebb béremelések, amelyeknek az üteme az első negyedévben elérte a 6,2 százalékot.

Nem vált valóra a remény

A DIHK 24 ezer cég körében végzett felmérést, amely átfogta az összes szektort és az ország minden régióját. Kiderült belőle, hogy nem teljesültek az elmúlt hónapok várakozásai, nem javult nemzetközi gazdasági helyzet, és a belső kereslet sem annyira, mint várták.

Az ipari vállalatok jelenlegi helyzete gyenge, sőt rossz. A várakozások sem mutatnak javulást

– mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója a felmérés eredményének bemutatásakor.

A megkérdezett vállalatok 28 százaléka számolt be jó, 23 százaléka pedig rossz helyzetről. „Különösen aggasztó, hogy az ipar helyzete az év eleje óta romlott” – tette hozzá Wansleben. A szektorban pesszimizmus uralkodik, a jelenlegi állapotok megítélésében pont fordított az arány, mint összességében, a cégek 23 százaléka értékeli jónak, 28 százaléka rossznak.

08 March 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: A Porsche AG employee tests all-electric Porsche Taycans at the main plant in Zuffenhausen. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német ipar helyzete romlott az év eleje óta / Fotó: Marijan Murat / DPA / AFP

 

Legalább a várakozások javulnak

Az üzleti várakozások azonban javulnak. Már csak a vállalatok 26 százaléka nem számít javulásra, míg az előző felmérésben ez még a 35 százalékukra volt igaz.

A DIHK hangulatindexe jelenleg átlag alatti, 97,2-es értéket mutat.

„Ez valamivel jobb, mint az év elején. De még mindig több a pesszimista, mint az optimista” – értékelte Wansleben a Reuters tudósítása szerint.

Az exportvárakozások továbbra is visszafogottak. A megkérdezett vállalatok 26 százaléka arra számít, hogy a következő tizenkét hónapban csökken az míg 21 százalékuk szerint nőni fog. Maga a kamara az prognosztizálja, hogy az idén stagnál az export, amely 2023-ban 2,2 százalékkal csökkent.

A vállalatok beruházási hajlandósága továbbra is gyenge, és még nem érte el a koronavírus-válság előtti beruházási szintet sem. A megkérdezett vállalatok 24 százaléka számít javulásra, 31 százaléka romlásra.

A cégek 55 százaléka szerint a legnagyobb üzleti kockázat jelenleg a gyenge belföldi keresletet. Ezt a magas energia- és nyersanyagköltségek, valamint a szakképzett munkaerő hiánya követik – derült ki a felmérésből.

 

német gazdaság DIHK infláció
Kapcsolódó cikkek