BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Natural,Gas,Pipeline.,One,Part,Of,Nord,Stream,Pipeline,From

Beborulhat az ég a gázpiacon nyáron – több kockázat is van

Az esetleges infrastruktúra-leállások mellett az Oroszországgal kapcsolatos kockázatra is figyelnek a gázpiacon.

Korábban hagyományosan nyugodt időszak volt a nyár a gázpiacon, de ez már a múlt. A gáztárolók újratöltésének időszaka ugyanolyan feszült, mint az év többi része. Az energiaválság ugyanis jelentős átalakulást indított el a gázkereskedők körében, immár  folyamatosan figyelemmel követik a globális kockázatok alakulását.

Lng,(liquified,Natural,Gas),Tanker,Anchored,In,Gas,Terminal,Gas
 Az Oroszországgal kapcsolatos kockázatra is figyelnek a gázpiacon / Fotó: Shutterstock

 

Nem indul az árrakéta

Egyelőre nem indult be az árrakéta, a nyersanyag megawattóránkénti ára jelenleg 34 euró körül van a hollandiai gáztőzsdén. 

De van bőven kockázat a rendszerben. Az egyik ilyen kimagasló rizikó az orosz LNG szankcionálása, az uniós kikötők használatának megtiltása esetén ugyanis bizonytalan, hogy miképpen reagál a piac. A tilalmat még nem léptették életbe, de közeleg ennek az időpontja. Azaz borítékolni lehet, hogy tovább bonyolódik a szállítási logisztika, és egyes szakértők szerint így több orosz cseppfolyós gáz marad majd az EU-ban, mivel nehezebb lesz máshová küldeni.

Lehet, hogy a hatás nemkívánatos, de valójában csökkentheti az árakat

 – mondta  Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatója.

 

Gondok a vikingeknél

A vezetékes orosz gáz elapadása miatt Európa legnagyobb gázszállítója most Norvégia, 

így aztán minden szem a hálózatüzemeltetőre szegeződik, ugyanis a norvég gázinfrastruktúra alapvetően befolyásolja az ellátást.

A hónap elején egy váratlan hiba miatt leállt egy hatalmas feldolgozóüzem az Északi-tengeren, ami az árak megugrását okozta, és rámutatott arra, hogy a piac mennyire érzékeny a hasonló esetekre. A jövő nem sok jóval kecsegtet, ugyanis  szeptemberben számtalan, előre tervezett leállásra kerül sor Norvégiában, épp a fűtési szezon előtt.

Natural,Gas,Pipeline.,One,Part,Of,Nord,Stream,Pipeline,From
Az infrastruktúra-leállásokra most különösen érzékeny a piac / Fotó: Shutterstock

A hőhullámok is gondot okozhatnak, ugyanis a hűtési igény növekedésével az áramfogyasztás is megemelkedik. 

De ha már az időjárást emlegetjük, nem mehetünk el szó nélkül a hurrikánszezon mellett sem. A viharos szelek is fenyegetik a gázinfrastruktúrát az egyik legnagyobb LNG-beszállító, az Egyesült Államok esetében. 

Moszkva–Kijev: a törékeny tengely

A háborúzó felek ugyan kötöttek megállapodást a gáztranzitról, így tehát elvben gond nélkül keresztüláramlik Ukrajnán az energiahordozó, ez a szerződés azonban az idei év végén lejár, és egyelőre nem is valószínűsíthető a meghosszabbítása, azaz 

Magyarország mellett Szlovákia és Ausztria ellátása is bizonytalanabb az eddigieknél jelen pillanatban. 

A tét: évi 15 milliárd köbméter gáz – a mennyiség estleges kiesése komoly következményekkel járhat. Persze a háború önmagában is jókora kockázat a tranzitra nézve, ugyanis bármikor találat érheti a gázinfrastruktúrát.

Ausztria ugyan közölte, hogy máshonnan is vásárolhat, ennek ellenére mindenki érdeke lenne a mostani helyzet fenntartása. Az azeri gáz kerülhet fókuszba a jövőben, ám ebben egyelőre nem körvonalazódik megállapodás.

Gazprom vs. Uniper

Az is nagy hatással lehet a piacra, hogy az Uniper miként követel majd kártérítést a Gazpromtól. Precedensértékű lehet, hogy egy svéd bíróság a múlt héten több mint 13 milliárd eurós kártérítést ítélt meg a német cégnek az energiaválság idején át nem adott gázért. Mivel a Gazprom valószínűleg nem fizeti meg a károkat – és alig maradt lefoglalható vagyona Európában –, van rá esély, hogy az oroszokkal még kapcsolatban lévő cégek utalásait irányítják át az Uniperhez. Persze, azon azért hosszasan nem kell gondolkodni, hogy egy ilyen lépésre hogyan reagálna az orosz fél. Ha a 

Gazprom elzárja a gázcsapokat, akkor borítékolni lehet, hogy feje tetejére áll a piac – pont a tárolók feltöltésének időszakában. 


 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.