BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
G7 preparations in Bari, Italy
A G7-es csúcstalálkozó második napján a migráció áll a megbeszélések középpontjában

G7-es csúcstalálkozó: középpontban a migráció kezelése

Folytatódik a gazdaságilag legerősebb országok találkozója. A G7-es csúcstalálkozó második napja témái a migráció, Ukrajna pénzügyi támogatása, a gázai háború, a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás, Kína gazdaságpolitikája és a gazdasági biztonság.

A világ legfejlettebb hét gazdasága, a G7-ek vezetői ezen a héten tárgyalnak a dél-olaszországi Puglia régióban található luxusüdülőhelyen. A G7-es csúcstalálkozó első napját az ukrán elnök történelminek nevezte és a második, pénteki nap is kiemelt témákkal foglalkozik.

G7 preparations in Bari, Italy
A G7-es csúcstalálkozó második napján a migráció áll a megbeszélések középpontjában
A G7-es csúcstalálkozó második napján a migráció áll a megbeszélések középpontjában / Fotó: AFP

Az ENSZ migrációügyi szervezete, az UNHCR adatai szerint idén eddig több mint 22 ezer migráns érkezett Olaszországba a tengeren át. Tavaly pedig több mint 157 ezren szálltak partra, miközben csaknem kétezren eltűntek vagy meghaltak a Földközi-tengeren.

A G7-es csúcstalálkozón a migrációról is tárgyalnak 

A politikusok olyan megoldásokat próbálnak találni, amellyel visszavághatják az országaikba tartó bevándorlást. Ennek egyik eszköze lehet olyan befektetési és felzárkóztató programok indítása a kibocsátó országokban, amelyek maradásra bírják az embereket. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök emellett foglalt állást, hangsúlyozva az afrikai országokba irányuló befektetések növelésének fontosságát.

A találkozón részt vesz Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki kijelentette, hogy a migráció kezelése „közös kihívás”, a régiókat destabilizáló bűnözői csoportokkal szemben együttesen kell fellépni.

A G7-országokon, azaz Kanadán, Franciaországon, Németországon, Olaszországon, Japánon, az Egyesült Királyságon és az Egyesült Államokon kívül a csúcsra meghívták Abdelmadjid Tebboune algériai, William Ruto kenyai és Kais Saied tunéziai elnököt is.

A tárgyalások további témái Ukrajna pénzügyi támogatása, a gázai háború, a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás, Kína gazdaságpolitikája és a gazdasági biztonság kérdése.

A megbeszélések helyszínére utazott Ferenc pápa is, aki első pápaként szólal fel a G7-ek csúcstalálkozóján. Ő a mesterséges intelligenciáról mond beszédet. További meghívottak közé tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán, Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Recep Tayyip Erdogan török elnök, továbbá Narendra Modi indiai miniszterelnök.

A csúcstalálkozó Ukrajna támogatásának a témájával kezdődött csütörtökön: megállapodás született egy 50 milliárd dolláros kölcsönről, amelynek fedezete a befagyasztott orosz pénzek. Eközben Joe Biden amerikai elnök este kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Zelenszkijjel, aki a csütörtököt „történelmi napnak” nevezte.

Az állam- és kormányfőket megosztotta, hogy a csúcstalálkozó záródokumentumába felvegyék-e az abortusz témáját – értesült az AP amerikai hírügynökség. Emmanuel Macron francia elnök például nehezményezte, hogy a tervezetben ez a téma nem szerepel.

G7-csúcs: hat bukás előtt álló férfi és egy erős nő akar dönteni a világ sorsáról

Soha nem volt még ilyen gyenge a legerősebb államok csoportja. A G7-országok vezetőit belpolitikai problémák kötik le.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.