BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háború ide vagy oda, Ukrajna GPD-je az egekbe lőtt

Az ukrán GPD 2024 első negyedévében 6,5 százalékkal nőtt 2023 első negyedévéhez képest. Az orosz–ukrán háború kezdetekor Ukrajna gazdaságának 29,1 százalékos GDP-csökkenéssel kellett szembenéznie.

Az előzetes becslések szerint Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP) 2024 első negyedévében 6,5 százalékkal nőtt 2023 első negyedévéhez képest – közölte Ukrajna Állami Statisztikai Szolgálata kedden. Oroszország a támadásával súlyos csapást mért Ukrajna gazdaságára, amely 2022-ben 29,1 százalékos GDP-csökkenést szenvedett el.

Stock,Market,Investment,Trading,Financial,,Coin,And,Ukraine,Flag,Or, Ukrajna
Háború ide vagy oda, Ukrajna GPD-je az egekbe lőtt / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A gazdaság gyorsabban stabilizálódott a vártnál 2023-ban a sikeres kormányzati programok és nemzetközi támogatások révén. „2024 első negyedévében a reál GDP 1,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest (szezonálisan kiigazítva)” – közölte az Állami Statisztikai Szolgálat a The Kyiv Independent szerint. Az Állami Statisztikai Szolgálat szerint 

Ukrajna GDP-je 2023 első negyedévében 10,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, 

amikor Oroszország teljes körű inváziót indított. A Nemzetközi Valutaalap áprilisi jelentése szerint Ukrajna GDP-je 2024-ben 3,2 százalékkal, 2025-ben pedig akár 6,5 százalékkal is nőhet annak ellenére, hogy az ország továbbra is küzd az invázióval.

A Nyugat jelentősen hozzájárult a növekedéshez

Valamennyi nyugati elemző egyetért abban, hogy Ukrajna gazdasága az idén tovább növekszik. Ennek ellenére az ukrán gazdaság teljesítménye így is mélyen a háború előtti szint alatt marad. Ez azért is figyelemre méltó, mert 

Oroszország célzottan a gazdaság, az energiaszektor kulcselemeit támadja. 

Csoda, hogy ilyen körülmények között Ukrajna képes gazdasági tevékenységét egyáltalán fenntartani, bár mértékadó ukrán politikusok, közgazdászok hangsúlyozzák, hogy mindez nem lenne lehetséges a Nyugat rendszeres, nagy összegű és átfogó (pénzügyi, katonai, gazdasági, technikai-technológiai és informatikai) segítsége nélkül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.