BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Monetáris lazításba kezdett a szerb jegybank

Délkeleti szomszédunknál három és fél éve, azaz 2020 decembere óta most először döntöttek az alapkamat csökkentéséről, miután 2023 júliusa óta nem nyúltak hozzá. A szerb jegybanki célsáv felső határára csökkent az infláció.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) csütörtökön 0,25 százalékponttal, 6,25 százalékra csökkentette az irányadó alapkamatot – közölte a belgrádi jegybank. 

szerb Serbian Economy Ahead of Election
Csökkentette az irányadó kamatot a szerb jegybank / Fotó: Getty Images

Délkeleti szomszédunknál három és fél éve, azaz 2020 decembere óta most először döntöttek az alapkamat csökkentéséről, miután 2023 júliusa óta nem nyúltak hozzá. 

A hivatalos indoklás szerint az infláció és az egyéb hazai és nemzetközi makrogazdasági mutatószámok alakulása adott okot a vágásra. 

A jegybank közleménye szerint a következő időszakban a globális inflációs nyomás további mérséklődése várható. Hivatkoznak arra is, hogy a többi jegybank előrejelzése szerint is az idei év második felében vagy a jövő év első felében tér vissza az infláció külföldön a céltartományba. 

Az Európai Központi Bank egy héttel ezelőtt szintén 0,25 százalékponttal csökkentette a kamatot, 2019 óta először. Az amerikai Fed ugyanakkor még nem kezdte meg a monetáris lazítást, de a szerb központi bank szerint várhatóan az év végéig ott is megindul a folyamat.

A célsáv felső határáig csökkent a szerb infláció

Májusban, Szerbiában 0,4 százalékkal emelkedtek az árak áprilishoz képest, míg éves szinten az infláció 4,5 százalék, az év első öt hónapjában pedig 2,2 százalék volt. 

Ez azt jelenti, hogy májusban a jegybank céltartományának felső határáig csökkent az infláció. 

Az NBS ugyanis célként a 3 százalék, plusz-mínusz 1,5 százalékos sávot jelölte ki.

A termék- és szolgáltatási csoportok közül 2024 májusában havi szinten 1,9 százalékkal drágultak az alkoholos italok és a dohányáru. Az egyéb termékcsoportokban és szolgáltatási áraknál ennél kisebb volt az emelkedés. Sőt, egyes élelmiszereknél és a kommunikációs termékcsoportban árcsökkenést is kimutattak a hivatalos statisztikák.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.