BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csillapodnak az erdőtüzek Görögországban, több területen is evakuáljak a lakosságot

Görögországban a hónap elején volt a legmelegebb júniusi nap, a hőség már több halálos áldozatot követelt. Az elmúlt két hétben az erős szél és a 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet együttesen növelte az erdőtüzek veszélyét.

A görög hatóságok újabb evakuálásokat rendeltek el az ország középső részén, miután a balkáni ország második legnagyobb szigetén, Évián és Nafpaktoszban erdőtüzek lángoltak fel. A tűzoltók igyekeznek megfékezni a lángokat, miközben az Athén melletti Markopoulo városában keletkezett tüzet gyorsan eloltották – jelentette a Bloomberg.

Fire breaks out in Greece's Koropi
Idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás / Fotó: Anadolu via AFP

A mediterrán országban idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás, és máris több erdőtűz keletkezett: felcsaptak a lángok a többi között a Peloponnészosz-félszigeten, valamint Ándrosz és Szalamina szigetén is. Az elmúlt két hétben az erős szél és a 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet együttesen növelte az erdőtüzek veszélyét. 

Görögországban a hónap elején volt a legmelegebb júniusi nap, a hőség már több halálos áldozatot követelt. Az erdőtüzek már az 1980-as évek óta fenyegetést jelentenek az országban, azonban a klímaváltozás tovább növeli a veszélyt. Az elemzők szerint az éghajlatváltozás miatt 2024 lesz az eddigi legmelegebb év az emberi történelem során.

Az emberi gondatlanság is problémát okozhat, a hétvégén a görög hatóságok őrizetbe vették egy jacht 13 utasát, miután a Hidra szigete mellett horgonyzó hajóról fellőtt tűzijáték lángra lobbantotta a sziget egyetlen fenyőerdejét. A gyanúsítottak először megpróbálták maguk eloltani a tüzet, majd kihívták a tűzoltókat és elmenekültek a helyszínről.

Több százan halhattak meg hőgutában a mekkai zarándoklaton

Egyre nő a mekkai zarándoklaton hőguta miatt életét vesztők száma, ugyanis hivatalosan meg nem erősített szerdai jelentések szerint legkevesebb hatszáz egyiptomi és 68 indiai vesztette életét, miközben egy nappal korábban még 323 egyiptomi haláláról számolt be két arab diplomáciai forrás. A korábbi keddi közlés szerint más országok állampolgárai közül is sokan haltak meg, csaknem 250-en.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.