Nemzetközi gazdaság

Valósággal berobbantak a horvát állampapírok a piacra

Óriási a lakossági érdeklődés a biztonságos befektetés iránt.

Egyetlen nap alatt elkapkodták a kisbefektetők a legújabb, fix hozamot ígérő horvát állampapírok túlnyomó részét. A maradékra a legjobb ajánlatot intézményi befektetők pályázhatnak.

Több mint 800 millió eurónyi állampapírt értékesített a horvát gazdasági minisztérium a kiadásuktól számított 24 órán belül. 

VCROATIA - 2023/09/16: View of the Ban Jelacic Square with the Ban Jelacic statue (a noted army general, remembered for his military campaigns during the Revolutions of 1848 and for his abolition of serfdom in Croatia) in downtown Zagreb, Croatia. (Photo by Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)
Zágráb, a fővárosban is kiemelkedő az értékesítés
Fotó: Wolfgang Kaehler/Gettyimages

A június harmadikán elérhetővé tett csomag 250 millió euró értékben tartalmazott 3 hónapos lejáratú, 3,75 százalékos kamatozású papírokat, valamint 650 milliónyi egy éves, 3,65 százalékos hozamot ígérőket. 

Ezeket az első napon kizárólag magánszemélyeknek ajánlották fel.  A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy az állampolgárok a várható kamattal csökkentett áron vásárolhattak 1000 eurós címleteket, amiket a lejáratuk után névleges értéken, vagyis 1000 euróért válthatnak majd be. 

A kiszámítható hozamot ígérő kötvények iránt az érdeklődés akkora volt, hogy csupán 100 millió maradt az intézményi befektetőknek, 

akik a második naptól pályázhatnak a megmaradt papírokra. A magánszemélyekkel ellentétben azonban a vállalatokra nem vonatkozik a fix kamat. Nekik ugyanis versenyezniük kell és csak a legjobb ajánlatokat adó intézményi befektetők vásárolhatnak államkötvényekből. 
A horvát kormány augusztusban tervezi az újabb, az eddiginél hosszabb lejáratú állampapírok kiadását. Az illetékes tárca közlése szerint az új kötvények 3, illetve 10 évre szólnak majd és összesen mintegy 1,4 milliárd eurónyit terveznek belőlük kibocsátani. Az új papírok várható hozamáról viszont még nincs hír, azt azonban elárulták, hogy azokat a hosszú lejáratuk miatt elsősorban az intézményi befektetőknek szánják. Horvátország egyébként az euró bevezetését követően, tavaly bocsátott ki először állampapírokat eddig összesen 3,3 milliárd euró értékben. 

 

 

közlése intézményi horvát minisztérium
Kapcsolódó cikkek