BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Egyre több lehet a tenyésztett vízi élőlény az unióban

Az akvakultúra-ágazat közel 1,1 millió tonna vízi élőlényt termelt 2023-ban az EU-ban, ami 4,8 milliárd euró értékű árut jelentett. A legfőbb termelők Spanyolország, Franciaország, Görögország és Olaszország, amelyek együttesen az akvakultúra-termelés kétharmadát állították elő.

Az akvakultúra – vagyis a halak és más vízi élőlények, például puhatestűek és rákfélék ellenőrzött körülmények között történő termelése – a vadon élő halak fogásának alternatíváját jelenti. Az Eurostat összefoglalója szerint az akvakultúra-termelés az EU-ban a becslések szerint 1,1 millió tonna vízi élőlényt eredményezett 2023-ban, ami az európai halászat teljes kibocsátásának az egynegyedét adta. Miután a globális átlag közelítette az 50 százalékot, az uniós ágazati szakértők az EU növekedési potenciálját emelik ki. Az EU akvakultúra-termelésének értéke 2023-ban becslések szerint 4,8 milliárd euró volt, ami az EU halászati és akvakultúra-termékei összértékének valamivel több mint kétötöde, vagyis a mennyiségi aránynál alacsonyabb.

European Council Adopts Rules To Support EU Fisher Industry, akvakultúra
Az EU akvakultúra ágazata előtt nagy a növekedési potenciál / Fotó: NurPhoto via AFP

Jellemző az uniós akvakultúrára, hogy az EU teljes termelésének mintegy kétharmadát, értékének pedig 63 százalékát négy ország termelte 2023-ban. Élősúlyban vizsgálva

  • Spanyolország 23,1
  • Franciaország 17,8
  • Görögország 13,4, és
  • Olaszország 12,3 

százalékát állította elő az összmennyiségnek.

Az értékbeli különbségeknek a különböző vízi élőlények eltérő árazása az oka, hiszen míg például a kagyló átlagos első eladási ára körülbelül kilónként 1 euró, addig a tengeri sügér körülbelül 7 euró, a tonhal pedig körülbelül 12 euróért kel el kilónként. Így lehet, hogy a mennyiségben második Franciaországban volt az uniós országok közül a legmagasabb az akvakultúra-termelés értéke 2023-ban (becslések szerint 906 millió euró), ami az EU teljes termelésének 18,8 százalékát teszi ki. A kibocsátás értéke Spanyolországban 802 millió, Görögországban 684 millió, míg Olaszországban 618 millió euró volt.

A norvégok lekörözték az EU-t

Az EU akvakultúra-ágazatának világban elfoglalt helyét jól jelzi, hogy Norvégiában az akvakultúra-termelés értéke meghaladta az EU egészét: Norvégia ugyanis 1,6 millió tonna vízi élőlényt (szinte kizárólag lazacot) termelt 2023-ban, 10 milliárd euró értékben. Norvégia 2022-ben 2,7 százalékos globális részesedéssel a világ hatodik legnagyobb akvakultúra-haltermelője, és Kína után a világ második legnagyobb vízi élőlény-exportőre volt.

Az EU tengerparttal nem rendelkező országaiban (mint például Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia) minden halászati ​​termelés az akvakultúrából származik, míg Luxemburgnak nincs piaci termelése.

Általában véve igaz, hogy az akvakultúra jelentős szerepet játszik a Földközi-tenger és a Fekete-tenger környéki országokban. Máltán az akvakultúra – élősúlyban kifejezve – a teljes halászati termelés 91,2 százalékát tette ki 2023-ban, ami hasonló arányban áll fenn, mint Szlovéniában.

Cipruson 89,3,

Romániában 77,4

Görögországban 69,4,

Bulgáriában 59,8,

és Olaszországban 51,8 százalékot, vagyis a teljes halászati termelés nagy részét azt akvakultúra adta.

Az EU akvakultúra-termelése a halfajokra és puhatestűekre összpontosított

A 2023-as adatok szerint az uniós akvakultúra csak nem teljes tömegét az uszonyos hal, elsősorban

a pisztráng,

a tengeri keszeg,

a tengeri sügér,

a ponty,

a tonhal és

a lazac,

valamint a puhatestűek (különösen a kagylók, az osztrigák és a kagylók) adták. A legértékesebb tenyésztett faj a szivárványos pisztráng volt, amely az összes uniós akvakultúra-termelés 17,7 százalékát adta, majd a tengeri sügér, a keszeg és az osztriga következett.

Az Eurostat beszámolója szerint 

az alga- és hínártermelés a kékgazdaság feltörekvő ágazata, de a tengeri fogások mellett, főként az Atlanti-óceán északkeleti részén, egyre nagyobb, bár csekély mennyiségben származnak az akvakultúrából. 

Ezeket az algákat és tengeri moszatokat, beleértve a barna, vörös és zöld hínárokat is, például élelmiszerekben, takarmánygyártásban, ipari és gyógyszerészeti termékekben használják.

Együttműködés a horgászokkal

Az elmúlt másfél évtized jelentős eseménye a természetes vizek halászati jogának elvesztése volt, ami kudarcnak nevezhető – fogalmazott a Magyar Állattenyésztők Lapjának Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke. A sikertelenség ellenére a szakmaközi szervezet stratégiai együtt működést alakított ki a Magyar Országos Horgász Szövetséggel, ami új lehetőségeket nyitott meg az ágazat számára. A horgászok évről évre egyre több halat vásároltak a termelőktől. Eközben az elnök szerint a számos eredményt értek el az ágazat stabilizálása és a termelők helyzetének javítása érdekében, mint például az áfa és a vízdíjak csökkentése, a vízkészlethasználati járulék mérséklése, valamint az Európai Halászati Alapból származó ökológiai kompenzáció elérése. Azt a célt viszont, hogy a tófelületek után ugyanakkora területalapú támogatást kapjanak a halászok is, mint a szántóföldi növénytermesztők, nem sikerült elérniük.

Fontos megállapítása az uniós statisztikának, hogy 2010 és 2023 között az EU akvakultúra-termelésének volumene viszonylag stabil maradt, ennek a termelésnek az értéke azonban meredeken, 78 százalékkal nőtt a magasabb árak miatt, különösen 2021-ben és 2022-ben. Ugyanebben az időszakban a norvég akvakultúra-termelés volumene és értéke egyaránt meredeken emelkedett: 2023-ban a termelés volumene 62 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben. A termelés értéke pedig 2023-ban valamivel több mint két és félszerese volt a 2010-es értéknek.

Az akvakultúra is lehet bio

Számos EU-ország akvakultúrájában terjed az ökológiai kritériumok szerinti termelés: 

Írországban például 2022-ben az akvakultúra-termelés mintegy 86 százaléka biogazdálkodásból származott. 

Az Európai Unió országai közül a következő legmagasabb arányt Hollandia érte el, 2022-ben körülbelül 36 százalékot, míg Szlovéniában és Litvániában 30-30, Dániában pedig 24 százalék volt. Ezzel szemben az ökológiai akvakultúra-termelés részesedése a teljes akvakultúra-termelésből kevesebb mint 2 százalék volt Görögországban, Franciaországban és Spanyolországban. Alapvetően azonban a növekvő trend a jellemző, 2014 és 2023 között Olaszországban az ökológiai akvakultúra-termelés és haltenyésztés körülbelül 12 ezer tonnával nőtt, Hollandia és Dánia kombinált ökológiai akvakultúra-termelése pedig elérte a 22,5 ezer tonnát, holott 2014-ben alig vagy egyáltalán nem volt bio akvakultúra. Máshol azonban ökológiai akvakultúra-termelésben visszaesés volt tapasztalható, különösen Romániában, de Magyarországon is, a két ország összesen mintegy 5 ezer tonnával termelt kevesebbet 2022-ben, mint 2014-ben.


 


 


 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.