BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Óperenciapodcast Óperencia
ÜZLETRE HANGOLUNK

Karácsonyi fogások: ünnepelni és egymást szeretni nem csak evéssel lehet

Nagyobb hangsúly van az étkezésen az ünnepek idején, de a hagyományos magyar konyha ilyenkor feltálalt klasszikus fogásai nem igazán könnyűek. Ráadásul vendégségben és az utazások során felborul a megszokott ritmus, és könnyen átesünk a ló másik oldalára a mennyiségekkel. A VG Óperencia ünnepi kiadásában Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét többek közt arról kérdeztük, hogy hol van a bűvös határ, és mi a megengedhető, mire kell figyelni otthon és a távoli tájakon, ahol a télből a nyárba utazókat ismeretlen ételek és más szokások várják.
A podcast vendége: Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

Nincs baj a kitérőkkel és a kilengésekkel, ha utána visszatérünk a helyes csapásra, egyébként pedig van mód a csábítás erejét mérsékelni, ünnepelni és egymást szeretni nem csak evéssel lehet – figyelmeztet a szakember.

ünnepelni
A hagyományos recepteket követve könnyebb alapanyagok felhasználásával is elő lehet csalogatni a megszokott ízeket / Fotó: Szendi Péter

Az ünnepek alatt is sokat tehetünk az egészségünkért

  • az étkezési ritmus tartásával, nem hagyjunk ki étkezéseket,
  • megtervezzük előre, hogy mi lesz a menü, 
  • szándékosan könnyítéseket is beleteszünk, például zöldséges fogásokat, illetve 
  • elmegyünk egy kicsit sétálni, táncolunk, beszélgetünk, társasjátékozunk, tehát 
  • lehet az étkezés  központi szerepét lehet egy picit árnyalni.

Nem minden hizlal, ami finom

Jó hír, hogy minden olyan hagyományos fogás, 

ami a karácsonyi palettán szerepel, ilyen-olyan módon beilleszthető az egészséges étrendbe.

Például nem olajban vagy zsírban kell sütni a halat és a húst, hanem sütőpapírral kibélelt tepsiben minimális olajjal, a köreteket zöldséggel és teljes értékű gabonákkal készítjük, a majonézes krumplit kevesebb majonézzel és tejföl helyett sovány joghurttal, vagy sütőtökkel dúsítható a burgonyapüré is például.

A téli időszakban még inkább a középpontba kerülnek a vitaminok és étrend-kiegészítők, amelyek piaca Magyarországon rendkívül színes és széles, több mint ötezerféle, fajta készítményből áll. De 

ha valaki változatosan, vegyesen, bőségesen étkezik, akkor nem feltétlenül van szüksége alapesetben étrend kiegészítőkre,

bár nagyon sok kivétel van ez alól a szabály alól – tette hozzá a szakember.

Az ünnepi szabadnapok alatt sokan elutaznak, akár távoli tájakra is, amihez számos hasznos tanáccsal, könnyen megfogadható ajánlással szolgált a dietetikus.

A beszélgetésben szó esett a következőkről:

  • az ünnepi étkezésről, ételekről, a kilengések kezeléséről
  • a távoli tájakra utazóknak ajánlott élelmiszerbiztonsági szabályokról, 
  • a  vitaminok, étrendkiegészítők optimális adagolásáról
  • a böjtről, ami a hagyományainkban is benne van
  • mennyi idő alatt lehet érzékelhető eredményt elérni okos diétával

A teljes beszélgetést alább hallgathatják meg:

A Világgazdaság további podcastjeit pedig az alábbi linken érhetik el.

Podcastok Vidcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.