A karácsony ünnep – mindig, minden körülmények között. Ilyenkor törekszünk rá, hogy ne a megszokott, hétköznapi fogások kerüljenek az asztalra, sőt, talán ünnepi kedvenceink is vannak, amelyeket minden évben elkészítünk. Ha a családi klasszikusok mellett a kísérletezésnek is helyet adunk, a Mindmegette receptbázisában számos remek receptet találunk. Mi most három árkategóriában készítettünk egy-egy menüsort, így mindenki kedvére válogathat anélkül, hogy kellemetlen meglepetésekkel szembesülne a kasszánál.
Kiszámoltuk, hogy nagyjából mennyiből hozható ki egy recept, ehhez segítségül hívtuk a kereskedelmi láncok webshopfelületeit, illetve a hatósági árfigyelő rendszert. Szándékosan nem írtuk le, melyik láncnál olcsóbb egy-egy recept beszerzése, ugyanis minden lánc máskor akcióz, így a cikk megjelenésének pillanatában vagy a recept elkészítéséhez történő bevásárlásnál már más végösszegek jöhetnek ki. Ráadásul nem mindegyik alapanyag szerezhető be mindegyik láncnál, így a pontos összehasonlítás sérülne.
Nagyon fontos, hogy nem kalkuláltunk rezsiköltséget, átlagosat sem, hiszen eltér a háztartások ételkészítési technológiája, továbbá egyre több háztartás használ megújuló energiát, aminek a bekerülési értékét kizárólag maga a háztartás tudná számolni.
Ugyancsak fontos, hogy a receptek nem igazodnak az alapanyagok kiskereskedelmi kiszereléseihez, így elsősorban (és értelemszerűen) lefelé vagy felfelé kerekítettünk a beszerzési értékhez viszonyítva. Olyan kiszerelések árát vettük alapul, amelyek a legközelebb állnak a receptben megjelölt alapanyag-mennyiségekhez. Továbbá a kalkuláció alapjául kizárólag bolti kiskereskedelmi árak szolgáltak, a piacokat, egyéb beszerzési csatornákat nem vettünk figyelembe.
Több recept nagy fűszerigényű, vagy olyan ízesítőket is igényel, amelyek nem tartoznak a konyhai alapfelszereléshez. Ezeknél külön kalkuláltunk árat, de figyelembe kell venni, hogy azokat a fűszereket be kell szerezni, mi viszont csak a felhasznált mennyiséget kalkuláltuk az értékbe.
Egy menüsor négy ínycsiklandó fogásból, köztük klasszikus karácsonyi levessel, a halászlével, és a kihagyhatatlan mákos gubával. Előételnek egy pillanatok alatt összedobható túrós ropogóst ajánlunk, főételnek pedig a gesztenyével és vörös áfonyával töltött pulykamellet – ünnepi, mégsem túl költséges fogás!
Hideg előétel: túrós ropogós – 6 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/gaspar-bea-turos-ropogosa
Rögtön két árat lehetett kalkulálni, hiszen a recept vajat vagy margarint ír. Ha vajjal készül a finomság, akkor a receptet 2030-2100 forintból lehet megoldani, margarinnal 700 forinttal olcsóbb. Ez egyébként minden tekintetben költségkímélő, hiszen javarészt olyan alapanyagokat igényel, amelyek megtalálhatók egy átlagos háztartásban, a csavar a túró és a szezámmag benne.
Leves: balatoni halászlé – 4 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/balatoni-halaszle
Ez a recept a számításaink szerint 4000 forintból elkészíthető, igazából a bor és a cseresznyepaprika dobhatja meg a költségeket, amit viszont kompenzál, hogy a legtöbb háztartásban alapvetően megtalálható a burgonya, hagyma és a fűszerpaprika, ennek a költsége megspórolható. Ráadásul a bornál mi egy átlagárral kalkuláltunk, aminél bőven lehet olcsóbbat is találni.
Főétel: gesztenyével és vörös áfonyával töltött pulykamell sült zöldségekkel – 6 adag
Ezt a receptet érdemes kettébontani. A töltött hús a mi számításaink szerint 6300-6500 forintból kihozható, a két legdrágább tétel maga a hús és a gesztenye, ami ebben az időszakban akciós, tehát ha valakinek szerencséje van, néhány száz forintot még foghat is a recepten a beszerzésnél. A köret ugyancsak baráti, az alapanyagok értéke nem több, mint 1500 forint, de ha van otthon burgonya, vagy leveszöldség, akkor tényleg megoldható egypár százasból. A fűszerek és ízesítők értékére további 300 forintot kalkuláltunk, de ez is megspórolható, ha van a kredencben belőlük.
Desszert: mákos guba – 6 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/makos-guba-video
Ehhez a recepthez alapvetően nincs háziasszony, aki kiflit vásárolna, ugyanis csak akkor jut valakinek eszébe, ha túl sok száraz kifli van otthon. Magyarán kapásból megspórolható vele 750 forint. Ha nem, mert venni kell, akkor nagyjából 2300 forint a teljes értéke, de például a tejnél lehet még egy kicsit fogni, mert mi 2,8 százalékos zsírtartalmúval kalkuláltunk.
A hal és a zserbó hagyományos ünnepi ételek, a nem mindennapi gesztenyekrémleves és a narancsos kacsacomb pedig újdonságot hoz az ünnepi asztalra!
Hideg előétel: spenótos fetás, lazaccal töltött rétes – 2 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/spenotos-fetas-lazaccal-toltott-retes
Ez a recept elsősorban a hal miatt ünnepi, amely ebben az időszakban ugyancsak akciós. Fontos azonban, hogy ez a recept is tartalmaz olyan alapanyagokat, amely megtalálhatók egy átlagos háztartásban. A mi kalkulációnk szerint 6800 forintból kihozható.
Leves: gesztenyekrémleves – 4 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/legfinomabb-gesztenyekremleves
A zellerszárral meg lehet csúszni, mert jellemzően egy egész gumót meg kell venni hozzá a boltban, ami a teljes értéket tekintve több mint 10 százalék. Más kérdés, hogy a zeller később felhasználható, de önmagában legfeljebb leves vagy püré tippünk lenne, de sajnos nekünk ezzel kellett kalkulálni, így végösszeg átlépheti a 4200 forintot, de a teljes érték 500 forinttal kevesebb.
Főétel: narancsos kacsacomb és párolt lila káposzta – 4 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/narancsos-kacsacomb-recept
https://www.mindmegette.hu/recept/parolt-kaposzta-video
Nagyon ünnepinek néz ki a dolog, de az ár magáért beszél. A kacsa például 3350 forintból megoldható, a káposzta köret pedig 1200 forintból. Mi még rászámoltunk 300 forint pluszösszeget a fűszerekre és az ízesítőkre.
Desszert: zserbó – 6 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/zserbo-az-eredeti-recept
A recept nagyon sok alapvető élelmiszer-alapanyagot tartalmaz, de a helyzet az, hogy főleg ezeknek szállt el az áruk a boltban. A beszerzésnél jó néhány száz forintot meg lehet spórolni, ha van otthon tej, liszt, vaj, sőt a helyzet az, hogy nagyon sok háztartásban alapból is van otthon dió. A mi számításaink szerint a recept nagyjából 4300 forint értéket tartalmaz.
Nemes, halas fogás a gravlax, a skandinávok párolt lazaca, méltó nyitánya lehet az ünnepi vacsorának. Következő fogásnak a klasszikus húsleves karácsonyra hangolt, elegáns változatát javasoljuk, a fácánlevest, amely egy szintén előkelő fogás, a Wellington-bélszín követhet. Csak hagyjunk helyet a gyomrunkban az ünnepi kedvencnek, a flódninak – és legyen elég türelmünk, hogy ezt a négy fogást elkészítsük!
Hideg előétel: skandináv párolt lazac – 2 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/gravlax-skandinav-pacolt-lazac
Beszerzési problémák lehetnek, hiszen nem mindenhol lehet kapni édesköményt, sőt jelen pillanatban nem találtunk egyetlen nagy alapterületű üzlet kínálatában sem. Az értéke egyébként nem nagy, jóval olcsóbb, mint egy zellergumó. A recept a számításaink szerint kis utánjárással 5640 forint plusz 800-900 forint (ízesítők és fűszerek) alatt elérhető.
Leves: fácánleves – 5 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/klasszikus-facanleves
A fácán meglepő módon a boltban drágább, mint egyéb beszerzési csatornákon, így ehhez az ételhez a fő alapanyag boltban beszerezve valóban luxus. A mi kalkulációnk szerint 8000, de simán meg lehet spórolni 1000-1200 forintot, ha valakinek van fácánbeszerzési háttere.
Főétel: Wellington-bélszín – 6 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/wellingon-belszin-zoldbors-martassal
Jó Wellingtont szakácsok sem mindig tudnak készíteni, nagyon kényes az alapanyagigénye, nem kifejezetten kedveli az olcsóbb marhahúst vagy kisebb, vékony bélszínt, tehát az alapanyag beszerzésnél erre figyelni kell. Sőt, a helyzet az, hogy a bélszínnél alapanyagtól függően nagyon nagy az árszórás, a minőségi termékek akár 10 ezer forinttal is többe kerülhetnek. A mi számításunk szerint a recept 19 ezer plusz (ízesítők és fűszerek) 2200 forinttól elérhető.
Desszert: flódni – 8 adag
Ennek a desszertnek az elkészítése rendkívül nagy odafigyelést és tapasztalatot igényel. Nem véletlen, hogy ennyire összetett a recept. A mi számításunk szerint 7600 forintból kihozható, de boron lehet kicsit fogni, vagy még egy kicsit növelni az árat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.