BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elnapolták a törvénymódosítást

Januártól valószínűleg mégsem lép életbe az új lakástakarék-törvény, mert a Fidesz képviselőcsoportja a tárgyalás előtti utolsó percben levetette a parlament napirendjéről az erről szóló előterjesztést. Úgy tűnik, méltányolják a takarékok kérését, hogy a tervezettnél enyhébb mértékben csökkentsék az állami támogatást.

A Fidesz-frakció kezdeményezésére a múlt hét végén levették a parlament napirendjéről a lakás-takarékpénztári (ltp.-) törvény szigorításairól szóló előterjesztést. Sasvári Szilárd, a frakció lakásügyekért felelős tagja kérdésünkre elmondta: már a törvényjavaslat beterjesztése előtt is tárgyaltak a pénztárakkal, illetve a bankszféra képviselőivel. E megbeszéléseket folytatják, ezért kérték a halasztást. Péntekig azonban a felek várhatóan egyezségre jutnak.
Információnk szerint a legnagyobb kormánypárt várhatóan méltányolja a Magyar Bankszövetség "minimális" kérését arról, hogy a pénztárak állami támogatását csak az éves előtakarékoskodási összeg 20 százalékára (maximum évi 24 ezer forintra) csökkentsék a jelenlegi 30 százalékról (legföljebb 36 ezer forintról). A napirendről levett tervezet 15 százalékkal (18 ezer forinttal) számolt.
A Fidesz azért hajlik a változtatásra, mert -- mint Sasvári elmondta -- a kedvezményes banki lakáshiteleknél sok társaság az önrész részeként számítja be a már meglévő ltp.-szerződést.
A parlamenti elnapolás az utolsó pillanatban történt, hiszen tegnap és ma zajlott volna le a törvénymódosítás általános vitája, s december közepén már szavaztak volna az előterjesztésről. Ezt megelőzően még a múlt héten a javaslatokat megvitató három bizottság közül kettő (a költségvetési és az alkotmányügyi) vitára alkalmasnak találta azokat, a gazdasági viszont -- váratlan meglepetésként -- ellenezte a napirendre tűzést.
Ha az idén mégsem terjesztik be a törvényjavaslatot, akkor a vitatott kérdések mellett azok a változtatások is feledésbe merülhetnek, amelyekkel egyébként mind a szabályozók, mind a piaci szereplők egyetértettek. Ezek közé tartozik a kötelező előtakarékosság 4-ről 3 évre csökkentése, illetve a pénztárak jelenlegi 1 milliárdos alaptőke-követelményének két lépcsőben történő megduplázása.
A kormány mostani javaslatának esetleges visszavonása ellenére is foglalkozhat a közeljövőben a parlament a lakástakarékokkal. A parlament ugyanis tavasszal már megkezdte, majd később felfüggesztette a gazdasági bizottság által előterjesztett törvénymódosítás vitáját, amely az előtakarékosság megrövidítését kezdeményezte a forgalom felgyorsítására hivatkozva. A javaslathoz ma még bárki adhat be módosító indítványt.
Kérdésünkre az Országgyűlés sajtóosztályán közölték: az idei törvényhozási menetrendben egyelőre egyátalán nem szerepel az előterjesztés (igaz, ez még bármikor betehető). Így január 1-jétől az új ltp.-törvény nem lép életbe, de egy hét végi egyezség nyomán még változhat a helyzet.
Lapunk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél megtudta, hogy egy esetleges törvénymódosításkor még annak idei elfogadása esetén is kétséges, hogy január elsejétől új ajánlatokkal tudnának elindulni a pénztárak, miután a megváltozott szabályozás miatt az új termékeket újra kellene engedélyezni.
Amennyiben a szabályozás a kormány által elfogadott, az ltp.-k számára kedvezőtlen módon változna, a felügyelet megbeszéléseket kezdeményezne a lakás-takarékpénztárakkal, jövőbeli terveiket megtudakolandó. A PSZÁF-nél úgy látják, jelenleg nincs arra utaló jel, hogy valamely piaci szereplő kivonulna a piacról, ám egy esetleges kedvezőtlen változás újra előtérbe hozhatja a pénztárak közötti fúziók már többször felmerült kérdését. Lapunk úgy tudja, a jogszabály-előkészítés során a felügyelet azt a változatot támogatta, amely a támogatás mértékét 30-ról 20 százalékra mérsékelte volna, ám a maximális segély összegét 57 ezer forintra emelné.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.