A Caspian Pipeline Consortium (CPC) nemzetközi csoport befejezte a kazahsztáni Tengizt az orosz fekete-tengeri kikötővel, Novorosszijszkkal összekötő kőolajvezeték építését. Az 1580 kilométer hosszú vezeték kezdetben évi 28 millió tonna (ez az idei kazah össztermelés 85 százaléka), idővel 67 millió tonna nyersolaj szállítására lesz alkalmas, ami ösztönzőleg hathat mind a kazah, mind az orosz termelésfejlesztési beruházásokra. A tengizi olajmező feltárható készleteit jelenleg 9 milliárd barrelre becsülik, jelenleg napi 240 ezer barrelt termel a feltárását és a működtetésére alakult kitermelését végző Tengizchevroil, az amerikai Chevron konszern leányvállalata.
A csővezeték lefektetésével mintegy 80 százalékban készült el a -- 2,5 milliárd dolláros beruházást igénylő -- kaszpi projekt. Még több fontos munka (többek között a tengeri olajterminál építésének befejezése) hátravan, így az első kísérleti szállítások csak 2001. június végén indulhatnak meg -- jelentette a Reuters.
A CPC nemzetközi konzorcium vezető társasága a Chevron, 15 százalékos részesedéssel. Az olajcégeken kívül Oroszország (24 százalék), Kazahsztán (19 százalék) és Omán (7 százalék) állami szinten is érdekelt a vállalkozásban.