Több mint másfél évvel a brazil miniválság után ismét kisebb pánik alakult ki a kelet-közép-európai régió feltörekvő piacain. A kiindulási pont ezúttal Törökország volt, a kezdetben elszigeteltnek látszó likviditási válság nyomán indult tőzsdei eladási hullám azonban tegnap már egyértelműen áttörte a határokat.
Noha az elemzők nagy része úgy véli, hogy a török bankrendszer likviditási problémái az IMF segítségével orvosolhatók, a tegnap már 160-ról 206 százalékra ugró overnight kamatok hírére újra zuhanni kezdett az ankarai tőzsde, az eladási láz pedig hamarosan átterjedt az ország legnagyobb kereskedelmi partnerének számító Oroszország piacaira is.
A török börze végül 8 százalékos zuhanás után esett újabb éves mélypontra, míg Moszkvában fel is kellett függeszteni a kereskedést a megengedettnél nagyobb árcsökkenés miatt. Az RTS index végül 10,9 százalékos zuhanással fejezte be a napot. Mindeközben a szerdai zárás után érkezett újabb profitwarningok nyomán jelentős mínuszt mutattak az amerikai határidős indexek, és Európában is tovább estek a tőzsdék.
A magyar piacon a nap elején még hirtelen erősödés következett be a Fitch IBCA felminősítésének hírére, kora délutántól viszont már egyértelműen a török és az orosz piacról, majd a tengerentúlról érkező hírek borzolták a befektetők idegeit. Mint emlékezetes, az 1998-as orosz, majd brazil válság fő tanulsága az volt, hogy bármely jelentősebb feltörekvő piacon kialakuló válság az összes ilyen piacon eladási hullámot, pánikot okozhat.
Tegnap délután már újra hallani lehetett a két évvel ezelőtti eseményekhez hasonló indoklást: miután az elszigeteltnek tűnő válság áttör a határokon, a külföldi nagybefektetők válogatás nélkül kezdik menteni a menthetőt, és veszteségeiket kompenzálandó, minden feltörekvő piacon lázasan adják el azt, amit éppen lehet.
Tény, hogy a moszkvai börze tegnapi minikrachját a kereskedők elmondása szerint nagyrészt a külföldi befektetők pánikszerű eladásai okozták. Ehhez képest a pesti börze reakciója még eltúlzottnak sem nevezhető. Igaz, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Moszkvával ellentétben a magyar piacon az árak szinte hónapok óta folyamatosan estek, és nem voltak néhány hetes hirtelen emelkedő periódusok sem -- az index már régen elérte idei mélypontját.
A pesti parketten a külföldiek szinte csak a szokásos intenzitással adták a Matávot, a papír azonban pszichológiailag igen jelentős szinthez érkezett, és az ezerforintos határ ha nehezen is, de meg tudta tartani az árfolyamot. Utoljára 1998 végén, az orosz válság idején járt ilyen alacsony szinten a papír.
A nagybefektetők élénkülő eladásait az jelzi, hogy az eddig az idén legjobban szereplő és az utóbbi hetekben is stabil árfolyammal kitűnő OTP-t és a Richtert kezdték el önteni a már említett "adjuk, amit lehet" elv alapján. Az eladások azonban korántsem érték el a pánikszerű szintet, néhány nagyobb eladó okozta a 4-5 százalékos esést. (Az OTP egy utolsó pillanatban érkezett vételi megbízásnak köszönhetően csökkentette veszteségét, közel 200 forinttal.)
Abban, hogy a BUX megúszta 3 százalékos visszaeséssel, nagy szerepe volt a Molnak. Az olajpapír árfolyama ugyanis a trenddel szemben emelkedett, így azonnal elindultak a pletykák egy újabb felvásárlási akcióval kapcsolatban. A rejtélyes vásárló állítólag 4000 forintos limittel veszi a papírt. A lényegében felvásárolt és minimális közkézhányaddal bíró TVK a vevők hiánya miatt zuhant szinte forgalom nélkül 12 százalékot.
A piac helyzetet súlyosbította és várhatóan még ma és a következő napokban is súlyosbíthatja az, hogy brókerek szerint elindultak a kényszerlikvidálások. A Matáv-piacon napok óta tudnak befektetőkről, akiknek hitelből finanszírozott pozícióit kénytelenek voltak felszámolni, tegnap pedig a határidős piac szereplőitől is érkeztek hasonló jelzések.
A piaci hangulatról mindennél többet elmond az, hogy a két hét múlva kifutó decemberi BUX-lejárat 190 ponttal zárt az azonnali index alatt. Ilyen fokú pesszimizmusra talán csak az orosz válság legsötétebb napjaiban volt példa a határidős piacon. A helyzet a magyar piac zárása után sem sokat változott: Amerikában még az igen pesszimista várakozásoknál is sokkal nagyobb mértékben estek a piacok. Nem sok jót ígér a mai napra az, hogy két órával a zárás előtt a Dow Jones közel 3, a Nasdaq hat és fél százalékos zuhanásnál tartott, a Matáv pedig 980 forint alatt forgott a New York-i tőzsdén.