Az értékesítési hálózat fejlesztéséről szóló, a tulajdonossal szembeni véleménykülönbség miatt távozott Szendi Miklós elnök-vezérigazgató az Európa Biztosító éléről. A biztosító hosszú idő óta nem kapott fejlesztésre szóló tőkét a 100 százalékos részvényesnek számító párizsi Groupama Internationaltól, emiatt piaci részaránya fokozatosan csökken. A tulajdonos nemrég komoly stratégiai terv elkészítéséhez kötötte a tőkejuttatást, amit a menedzsment össze is állított.
A hazai vezetők elsősorban az ügynöki értékesítési hálózatot fejlesztették volna. A francia fél viszont az alternatív terjesztési csatornák (internet, telefonközpont) kialakításától várnak jó eredményeket, amit Szendi -- kockázatossága miatt -- nem vállalt.
Információnk szerint egyébként a ma 1,13 milliárd forint jegyzett tőkéjű Európa menedzsmentje 4 milliárd forintnyi tőkejuttatást kért, amit a Groupama meg is kíván adni.
Szendi mellett Horányi Miklós vezető jogtanácsos, igazgatósági tag is távozott -- derül ki a cég közleményéből. Ideiglenesen Somos Lászlót nevezték ki elnök-vezérigazgatónak (a végleges vezetőt még keresik), s mellé a menedzsmentből még 4 főt választottak az új igazgatóságba.
Az Európa ez év szeptemberéig közel 1,54 milliárd forint díjbevételt gyűjtött, amivel piaci részesedése 0,54 százalék volt. Egy évvel ezelőtt a harmadik negyedév végén ez az arány még 0,62, 1998-ban 0,72, 1997-ben pedig 0,87 százalék volt.