Erősen koncentrált, ám mégis zsúfolt és gyorsuló konszolidáció előtt álló magyar bankpiacra számít a Moody''s hitelminősítő intézet legfrissebb jelentése. Szerintük a következő években ütemesen csökken a pénzintézetek száma, mivel a tőkekövetelmények és a hatékonysági problémák egyesülésre ösztönzik a takarékszövetkezeteket, de konszolidációs folyamat várható a közepes és a nagybankok körében is. Nem várható viszont, hogy jelentős új külföldi befektetők jelenjenek meg a magyar piacon. Sőt, több külföldi bank csökkentheti jelenlétét, akár úgy, hogy kivonulnak -- mint az ING a lakossági piacról --, akár úgy, hogy átstrukturálják jelenlétüket, ahogy az ABN Amro tette.
Tavaly év végén 7336 milliárd forint volt az összevont szektorszintű mérlegfőösszeg, ez 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Reálértéken azonban a bankszektor növekedése nem tartott lépést a bruttó hazai termékkel, így a teljes mérlegfőösszegnek a GDP-értékhez viszonyított aránya 67,8 százalékra csökkent az 1998-ban mért 68,6 százalékról, s várhatóan tovább zsugorodik 2000-ben is -- áll a hitelminősítő jelentésében.
A Moody''s szerint a magyarországi bankok előtt álló legfőbb feladat a terjeszkedés a közepes méretű városokban, a tömegpiac elérése és olyan új fogyasztói kör kiépítése, amely ismeri az új termékeket és a hozzáférési csatornákat.
Általánosságban a Moody''s stabil kilátással tartja nyilván a magyar bankrendszert. Pozitív kilátásokkal rendelkezik viszont az OTP, amelynek Baa1 hosszú távú betéti és D plusz pénzügyierő-besorolása felülvizsgálat alatt áll a valószínű felminősítés céljával.