A Pannon-Flax 100 ezer darab saját részvény vásárlásával bízta meg a Concorde Értékpapír Rt.-t, melynek teljesülése esetén az alaptőke 4,48 százalékát kitevő pakett kerül a cég tulajdonába. A vásárlást a hanyatló árfolyam indokolta, hiszen az M3 autópálya építésével kapcsolatos várakozások tavasszal 1585 forintig repítették a papírt, majd azóta 800 alá is benézett az 1000 forint névértékű részvény.
Információink alapján az érvényes közgyűlési határozat szerint jelenleg 1350 forint körül lenne a maximális vételár, ugyanis azt az előző év jóváhagyott konszolidált mérlege szerinti saját tőke egy részvényre vetített 75 százalékában limitálták. A cél a részvényérték növelése, amit az árfolyamfelhajtó kereslet megjelenítésével kívánnak elérni. Amennyiben a menedzsment nem tudja, vagy nem akarja árfolyamnyereséggel értékesíteni a papírokat, akkor a jogszabályok szerint még mindig van lehetőség a papírok bevonásával történő alaptőke-leszállításra, ami szintén növelné az egy részvényre eső könyv szerinti értéket.
A Pannon-Flax igazgatósága egyébként a törvényi felső mértéknek megfelelő 10 százaléknyi saját részvényt vásárolhat, az újabb vételi megbízásról azonban csak a mostani tranzakció után döntenek. A piacra mindenesetre jótékony hatással volt a lépés, a részvény ára 25 forinttal ugrott meg, 825-re.