Hosszas mélyrepülés után jövőre már 40 százalékkal nőhet a búza és 9 százalékkal a kukorica világpiaci ára. A készletek apadásával várhatóan 2002-ben is folytatódik az árgalopp. A búza így újabb 40, a kukorica pedig 31 százalékkal drágulhat -- írja a Handelsblatt a londoni székhelyű Economist Intelligence Unit (EIU) előrejelzésére hivatkozva. A kínálat szűkülésével kapcsolatos prognózisokat a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legújabb piaci jelentése is megerősítette. E szerint az Európai Unió, Orosz- és Törökország, valamint Pakisztán idei termésnövekménye csak részben pótolja Közép- és Kelet-Európa, Kazahsztán, Kína, Kanada, USA, Észak-Afrika, valamint Ausztrália hozamkieséseit. Főleg a kiterjedt esőzések sújtotta déli kontinensen számítanak jelentős kínálatcsökkenésre. Így Ausztrália folyó idénybeli búzatermését már csak 18,5 millió tonnára becsülik az elmúlt évi 24 millióval szemben, és ennek is nagyobb része csak takarmányminőségű lesz. Hasonló minőségromlás várható Argentínában is.
Az IGC ezért kétmillió tonnával tovább gyengítette a világ folyó idénybeli (2000--01.) búzatermésére vonatkozó előrejelzését: 577 millió tonnára. Az összfogyasztás ugyanakkor várhatóan eléri az 596 millió tonnát. Következésképp, a 122 milliós nyitószintről az idény végéig 103 millió tonnára apadhatnak a világkészletek, amelyek másfél éve még meghaladták a 130 milliót. Az EIU elemzői ennél is "szűkmarkúbbak", csak 101 millió tonnás zárókészletet jósolnak, ami húszéves mélypont lenne.
Ráadásul az elmúlt hónapokbeli rekordesőzések az északi félteke számos országában komolyan hátráltatták az őszi búza vetését. Az USA-ban például emiatt valószínűleg mintegy négy százalékkal csökkent a vetésterület, és Oroszországban sem tudták teljesíteni a -- igaz, tavalyhoz képest megnövelt -- vetési terveket.
Abban mindkét elemzőcsoport egyetért, hogy az öt nagy exportáló ország (EU, USA, Ausztrália, Kanada, Argentína) összkészlete még így is bő marad, és mintegy 48 milió tonnás szinten zárulhat. A következő idény végére azonban feleslegeik már a kritikus 33 millió tonnára apadhatnak -- vélik az EIU-nál.
A takarmánygabona világpiaca is szűkül. A legújabb washingtoni prognózis már csak 859 millió tonnára jelzi a 2000--01. évi össztermést az előző idénybeli 875,78 millióval szenben. Az összkereslet viszont 880,83 millióról 886,63 millió tonnára duzzadhat.