Információnk szerint az áruhitelpiacon eddig is csak korlátozottan jelen lévő ABN Amro Bank szerződést bont korábbi fő kereskedelmi partnerével, a Tesco áruházlánccal.
December 1-jétől -- azaz az áruvásárlási kölcsönök "fő szezonjának" számító karácsonyi bevásárlások kezdetétől -- a Tescók már a Credigen Bank hiteleit kínálják az ügyfeleknek -- tudatták lapunkkal a fővárosi Pólus Tescóban, illetve a szegedi és a miskolci Tesco áruházakban. (Ezek egy részében az ABN Amro ott marad, egyéb banki tevékenységet végez majd.)
Kérdésünkre Préda István, az ABN Amro Bank sajtófőnöke annyit közölt: a társaság úgy döntött, összeolvasztja áruhiteleit a személyi hitelággal. Mint hozzátette, a lépés az adminisztráció egyszerűsítése érdekében történt.
Piaci szakértők szerint a teljes magyar áruhitelpiacon az új kihelyezések volumene az idén várhatóan meghaladja a 40 milliárd forintot. Ez közel 100 százalékos növekedés az 1999-ben regisztrálthoz képest.
A piac legnagyobb szereplője a Budapest Bank (BB)-csoporthoz tartozó -- nemrég önállósult -- Budapest Áruhitel Rt., amely ez évben 15 milliárd forint feletti kihelyezésre számít. Ez a piac 35-40 százalékát jelentheti.
A szféra további meghatározó szereplője a Credigen mellett szintén a főképp az áruhitelezésre specializálódott Magyar Cetelem, illetve a Kereskedelmi és Hitelbank, az OTP Bank, a Postabank és a változatlanul pénzügyi vállalkozásként tevékenykedő CC Credit.
A hitelvolumen megugrása ellenére továbbra is jelentős a kereslet. Ennek is köszönhető, hogy a piaci szereplők által kínált konstrukciók döntő többségénél jóval 30 százalék fölötti, esetenként 40 százalékot is meghaladó a teljes (kamatot, kezelési és esetleges egyéb költségeket is tartalmazó) hiteldíjmutató. A thm-et viszont nem minden társaság teszi közzé.